Snap One sarađuje sa
najvećim tehnološkim
kompanijama —
planira da duplira
srpski tim kroz 3 godine

Control4 Europe postaje
Snap One i širi svoje prisustvo u Srbiji

Sedam godina saradnje sa globalnim tehnološkim inovatorima - iz Srbije.

Ime Snap One je novo, ali ono nosi sedmogodišnje prisustvo na domaćem IT tržištu. Sve je počelo 2014. godine sa kompanijom PakEdge i malim srpskim timom od nekoliko ljudi koji su činili ogranak ove američke kompanije. PakEdge se pretežno bavio mrežnom infrastrukturom, WiFi access point-ima, ruterima. Srpski tim je na početku razvijao samo jedan proizvod, a kasnije je bio zadužen za hardver i softver skoro čitavog asortimana proizvoda firme. Vrednost kompanije i njenog srpskog tima brzo je prepoznata - PakEdge je 2016. godine kupila kompanija Control4, koja se bavi razvojem sistema pametnih kuća.

Od PakEdge do Control4 Europe

Spajanjem kompanija koje su lideri u domenu pametnih kuća i mrežne infrastrukture, Control4 je uspeo da zabeleži velike uspehe. Akvizicijom PakEdge-a i srpskog inženjerskog tima, kompanija je unapredila integraciju uređaja u sisteme pametne kuće, koji su do tog trenutka zavisili od različitih proizvođača mrežne opreme. Zahvaljujući znanju i veštinama delom i srpskog tima, Control4 danas ima integraciju sa preko 13.000 third-party uređaja.

Srpski ogranak koji danas ima preko 50 zaposlenih je nastavio da posluje pod novim imenom Control4 Europe.

Deo Control4 Europe je i Smart Device Software tim, koji razvija uređaje za interakciju sa sistemima pametnih kuća, kao što su tableti i daljinski upravljači. Ovi uređaji komuniciraju sa kontrolerom, centralnom jedinicom pametne kuće, koji upravlja rasvetom, klimatizacijom, bezbednosnim funkcijama i servisima za zabavu (Spotify, Deezer, Tidal, itd). Tim trenutno radi na novoj generaciji proizvoda, daljinskih upravljača sa tač kontrolama i fizičkom tastaturom.

Iako se radi o kompaniji koja razvija svoje proizvode, koriste se najrazličitije tehnologije u zavisnosti od timova - C, C++, Qt/QML, Java, GoLang, Python, C#, .NET, JavaScript, React, LuaScript, MongoDB, MySQL, Kubernetes, Docker, i mnoge druge.

Važno je istaći da se timovi bave razvojem sopstvenih proizvoda. Ozbiljno i posvećeno se pokriva ceo životni ciklus softvera, uključujući i rigorozno automatizovano testiranje, deployment, praćenje i analiza metrika. Programeri imaju priliku da formulišu i rade na inovativnim rešenjima koja bitno doprinose proizvodima globalnog renomea. Posvećenost kvalitetu prisutna je u svim fazama - od razvoja proizvoda na kom rade izuzetni stručnjaci, preko instaliranja opreme koje obavljaju obučeni instalateri, sve do korisničke podrške i maksimalne sigurnosti i privatnosti korisničkih podataka.

Pomenuti kvalitet je jedan od razloga zbog kojih je sistem pametne kuće koji razvija Control4 postao jedan od najkonkurentnijih na svetu. Ovu titulu mu donosi i činjenica da je kompletan (integralan), a korisnici ga veoma lako usvajaju. Razlika između ovakvog sistema i popularnih DIY opcija je u tome što DIY sistemi obično sadrže komponente različitih proizvođača, koje imaju posebne aplikacije i ne može se programirati njihova interakcija sa drugim komponentama. Osim komforu, integracija doprinosi i uštedi energije.


Control4 + SnapAV postaje Snap One

Nedavno je došlo do još jedne velike promene – spajanja kompanija Control4 i SnapAV. Zajednička kompanija je izašla na američku berzu i nastupa pod imenom Snap One (NASDAQ:SNPO). Spajanje dveju kompanija otvara nove mogućnosti za integraciju i inovaciju, s obzirom na to da SnapAV posluje u domenu audio, video, CCTV opreme i drugih periferija.

Zahvaljujući spajanju sa SnapAV, trenutno se radi na proširenju razvojnih kapaciteta u Srbiji, sa željom da se kroz naredne 3 godine broj zaposlenih duplira i tako pojačaju svi razvojni timovi i kreiraju novi. Prvi korak ka tome već je napravljen – formiran je novi tim, Smart Cloud Software, koji razvija cloud infrastrukturu za konfiguraciju i monitoring uređaja.

Ovakav način rada pun je izazova, ali veliko iskustvo koje postoji u domaćem timu predstavlja ogromnu vrednost za kompaniju:

Kompanija je nedavno bila pred izazovom. Trebalo je rešiti problem u komunikaciji između procesora na kontroleru i jednog tipa perifernih uređaja. Prozivođač procesora nije uspeo da ponudi rešenje, ali jedan od naših kolega je brzo i efikasno rešio problem, što je bio fantastičan uspeh. Među članovima tima imamo ljude sa preko 20 godina iskustva, koji su spremni za različite izazove.

– Ivan Belkić, Direktor Inženjeringa

Domaći tim sa globalnim benefitima

Pored prilika za inovacije i izazove, rad za veliku inostranu kompaniju podrazumeva i specifične benefite. Za početak, tu su značajni resursi za razvoj sopstvenih proizvoda, kao i pristup čitavom nizu novih tehnologija. U saradnji sa najvećim globalnim tehnološkim giganatima timovi imaju priliku da rade sa najnovijim čipovima, uređajima i proizvodima pre nego što se oni pojave na tržištu.

Zaposleni imaju mogućnost da dobiju paket opreme za pametnu kuću u vrednosti od 2.000 dolara. Na svake 2 godine se obezbeđuje 1.000 dolara za dodatnu opremu, tako da oni koji su neko vreme u kompaniji mogu da sklope impresivne sisteme i uživaju u prednosti automatizacije u svom domu.

Mladi inženjeri i programeri imaju priliku da rade sa nekim od najiskusnijih profesionalaca u industriji. Njihova podrška i rad na izazovnim projektima predstavljaju odličnu priliku za lični razvoj i razvoj profesionalnih veština.

Srbija je izvor dobrih inženjera, a američko rukovodstvo je prepoznalo da se investicija u ovdašnju kancelariju vraća kroz kvalitetna rešenja, što dalje podstiče širenje naših timova.

– Ivan Belkić, Direktor Inženjeringa

Trenutno otvorene pozicije u kompaniji Snap One možete videti na link-u: Job Listings at SnapAV (icims.com)