Žene u tehnologiji

Od `80-ih godina prošlog veka, slika osobe koja se bavi inženjerstvom uvek je podrazumevala muškarca i takav pristup doprineo je da se i danas žene slabije odlučuju na ove profesije.

Tehnologija neizostavno prožima živote svih nas, a vizija ravnopravnog i otvorenog društva podrazumeva da svi, bez obzira na rod, imaju pristup inovacijama, kao i obrazovanju u tech oblastima – kako radi što boljeg razumevanja sveta budućnosti, tako i zbog doprinosa koji mogu pružiti.

Kroz predstavljanje pozitivnih primera i sjajnih uzora među ženama, želimo da damo svoj doprinos vrednovanju rada i uspeha bez obzira na rod, kao i da ohrabrimo sve mlade žene koje razmišljaju da uđu u tehnologiju da su i više nego sposobne i dobrodošle da to urade.

U nastavku slede svi tekstovi koje smo objavljivali na ove teme:

Pet pitanja za preduzetnicu #1: Tijana Stamenković 

Ovim tekstom pokrećemo rubriku Pet pitanja za preduzetnika u kojoj ćete, kao što i sam naziv kaže, kroz odgovore na set od pet pitanja moći da zavirite u način razmišljanja nekoga ko je na sebe preuzeo rizik pokretanja sopstvenog posla. Prva gošća ove rubrike je Tijana Stamenković, jedna od pokretača aplikacije YoloBook. 

Github i diskriminacija žena i njihovog koda na njemu — da li stvarno postoji?

Studija koja je proglašena od strane mnogih medija kao još jedan dokaz seksizma u tehnologiji ipak nije baš toliki dokaz kada se ozbiljnije pregleda. Bavljenje ovim problemom je neophodno, ali ne zarad tabloidizma i popularnosti, već u svrhu rešavanja problema, a za to je neophodno nepristrasno tumačenje podataka koje u ovoj studiji nije prisutno.

Kreatori i alati: Tanja Savić, Eipix

Tatjana Savić deli sa nama svoju dnevnu rutinu i alate koje koristi za programiranje i upravljanje timom programera u Eipixu, novosadskoj firmi koja se bavi izradom HOPA igara.

FabLab – Forum za žensko preduzetništvo u biotehnologiji

Veliko mi je zadovoljstvo da najavim događaj koji se priprema već neko vreme, a bavi se veoma važnim temama – biotehnologijom i preduzetništvom, sa posebnim fokusom na žensko preduzetništvo:  FabLab – Forum za žensko preduzetništvo u biotehnologiji – 21. septembar 2013 @ Univerzitet Metropolitan, Beograd.

Put unapred: intervju sa Jasnom Matić

Već duži niz godina IT zajednica uživa relativno blizak kontakt sa onim delom državne uprave koji je za nju nadležan. Ova retka situacija u našem društvu je omogućena dolaskom Jasne Matić na čelo tadašnjeg Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i predusretljivim odnosom prema našoj zajednici. Već godinu dana, pod imenom Uprava za Digitalnu Agendu, ova

Unesite termine za pretragu