WhatsApp šalje duplo više poruka od globalnog SMS sistema, tajni sastojak — Erlang

Samo 50-ak inženjera rešava ogroman obim korišćenja WhatsApp-a i to ne tako mejnstrim tehnologijom.

Vukašin Stojkov - 3. Februar, 2016.

Rebalans vrednosti u svetu telekomunikacija ilustruje i to što je Instagram, kompanija stara samo dve godine, kupljena za onoliko para koliko se tražilo za Telekom.

Jedna od ilustracija cene koju je Facebook platio za WhatsApp je i to što ovim servisom danas prođe duplo više poruka nego što ode kroz ceo globalni SMS sistem.

Druga ilustracija velike vrednosti WhatsAppa je to što ovoliki obim korišćenja rešava sa samo 50-ak inženjera. Pored smislenog ali i pomalo kliše objašnjenja za ovaj uspeh (“zapošljavamo samo najpametnije i najbolje inženjere…”), tajna uspeha leži i u odabranoj tehnologiji.

WhatsApp je napisan u Erlangu, funkcionalnom i konkurentnom jeziku koji je posebno podoban za komunikacione aplikacije — za tu svrhu ga je ’80-ih originalno dizajnirao Ericsson.

Iako je regrutovanje inženjera sa predznanjem Erlanga veliki izazov, kao što je za bilo koju manje mejnstrim tehnologiju, WhatsApp je dobar primer toga kako se pravi izbor alata, ma kako egzotičnog, pretvara u veliku vrednost i za korisnike (dobar i stabilan proizvod) i deoničare (vredna firma).