Uz pomoć web kamera i 3D štampe opremamo naše škole mikroskopima — Uključi se!

Polyhedra Fablab i Startit pokreću akciju sakupljanja web kamera od kojih ćemo napraviti DIY mikroskope za škole u Srbiji kojima nedostaje laboratorijska oprema.

Marija Gavrilov - 15. April, 2016.

Nedavno smo pisali o značaju koji otvoreni hardver ima na otvaranje bioloških nauka ka multidisciplinarnosti i deljenju znanja sa oblastima poput elektronike, digitalne fabrikacije i inženjeringa u cilju kreiranja vrednih rešenja u biologiji, farmakologiji i biotehnologiji.

Sada želimo da mogućnosti otvorenog hardvera usmerimo ka obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Srbiji — i treba nam vaša pomoć.

Značajan broj osnovnih i srednjih škola u Srbiji nema pristup bazičnoj laboratorijskoj opremi, recimo mikroskopima. Ovako je đacima uskraćena mogućnost da se praktično i iz prve ruke približe onome što uče kroz literaturu i zainteresuju se za nauku.

Zajedno sa Polyhedra Fab Labom, pokrećemo akciju sakupljanja starih web kamerica, kako bismo izradili DIY mikroskope za škole širom zemlje.

Kao i ovaj prikazan na slici ispod, mikroskop se sastoji iz 3D odštampanog postolja, sočiva web kamere, LED lampice, a aktivira se povezivanjem sa računarom. Ako imate kameru koja vam ne treba, donesite je do kraja meseca u Startit Centar, Savska 5.

IMG_6683 (1)

Ako ste predstavnik/ca škole kojoj je potreban mikroskop, popunite formular: