Prvi prenos operacije u virtuelnoj realnosti — uživo i u Startit Centru

Kroz live-streaming, svi studenti, lekari i zainteresovani imaće priliku da vide kako operacija teče od početka do kraja.

Marija Gavrilov - 5. April, 2016.

Virtuelna realnost mogla bi da omogući velike pomake u svetu medicine, a primenu ćemo videti pre svega u obrazovanju lekara, pružanju pomoći pacijentima i rehabilitaciji.

Dokaz za to je prvi uživo VR prenos hirurškog zahvata koji će se desiti sredinom ovog meseca — ukoliko nemate svoju opremu, moći ćete da ga pratite zajedno sa nama u Startit Centru 14. aprila.

Britanski hirurg dr Shafi Ahmed predvodiće zahvat u prostorijama londonske Royal Hospital. On je širom sveta već poznat po uvođenju tehnologije u svoju praksu — prošle godine je bio prvi hirurg koji je koristio Google Glass da uživo prenese operaciju iz prve ruke, a VR vidi kao tehnologiju koja menja pravila igre:

Ovo će prikazati primenu virtuelne realnosti tamo gde je treba koristiti — u obrazovanju.

Studenti uglavnom ne uspevaju da vide preko hirurgovog ramena tokom operacije ili moraju da stoje po ćoškovima; ovo je bilo prihvaćeno u poslednjih stotinu godina.

Ovo menja pravila igre i studenti će moći da vide kako reagujemo ako bilo šta pođe loše.

Streamovanje operacije biće dostupno svima koji imaju osnovni VR set (pametni telefon i Google Cardboard), a biće moguće pratiti proces i samo preko mobilnog (naravno, bez uživljavanja).

Operacija počinje u 15h, a sve što je potrebno da biste je propratili kod nas jeste da se prijavite na formularu ispod: