AI trka postaje ozbiljna — Samsung ima nešto bolje od Siri

Samsung je kupio startap Viv, koji su kreatori Siri osnovali da bi stvorili još moćnijeg AI asistenta.

Marija Gavrilov - 6. Oktobar, 2016.

Kada smo u maju ove godine slušali o velikoj viziji iza Viva tokom Pioneers festivala, aplaudirali smo im za obećanje da će pobediti Siri u nastojanju da ponude najboljeg AI asistenta, ali i na hrabrosti da izađu iz okvira velike kompanije i postanu njen oštri konkurent.

Bilo je u Degovom i Adamovom nastupu heroizma — kreatori Siri otisnuli se u startap svet, okrenuli Apple-u leđa i sada imaju prototip još moćnijeg sistema zasnovanog na veštačkoj inteligenciji.

Kao što danas svi uređaji imaju znak za bluetooth, kao što ga svi podrazumevamo, tako ćete za pet godina pored tog znaka videti i naše V za Viv. Imaće ga svi uređaji kako bi mogli da komuniciraju međusobno.

Rekao je Deg tada o petogodišnjim planovima za svoj proizvod.

Baš zbog tog startaperskog duha koji je izmamio oduševljenje, vest da Samsung kupuje Viv i da tako ponovo ulazi u trku čiji smisao nije nužno u kreiranju što moćnije tehnologije, već pobeđivanju Apple-a, me je donekle razočaralo. No, ako ostavimo idelizam sa strane, moguće da je ovo jedini način da Viv ostvari svoju viziju.

Šta dobija Samsung, a šta Viv?

U jučerašnjem blog postu kojim je najavio saradnju sa Samsungom, Deg piše:

Viv mora postati standard, mora biti svuda i integrisan sa svime. Samsung će drastično ubrzati našu viziju. Za nas je očigledna prednost koju nam Samsung donosi — skaliranje.

Samsung je tržišni vođa, kao što sigurno znate, na polju pametnih uređaja u širokom spektru industrija. Isporučuju 500 miliona uređaja godišnje. Prodaju više pametnih telefona i TV uređaja od bilo koje druge kompanije u svetu, da ne spominjem stotine miliona uređaja i ambicioznu liniju VR proizvoda.

Mešavina njihovih proizvoda prirodno odgovara Vivovom motou: “pojednostavi svoje interakcije kroz razgovor”.

Iako će, kako objašnjava, Viv nastavlja da funkcioniše kao nezavisna kompanija koja pruža svoje usluge Samsungu; Samsung za uzvrat dobija mlazni pogon za AI. Moć Viva leži u mogućnosti da poveže aplikacije i usluge na uređaju — konkurenti tek počinju da rade na omogućavanju njihove interakcije.

Druga značajna prednost, kako piše TechCrunch, je u moćnom backend sistemu:

tech crunch

Koristeći tehnološke proboje u sintezi programa, Viv kaže da je njihov AI sposoban da piše sopstveni kod kako bi izvršio nove zadatke. Koncept “softvera koji gradi sam sebe” nije nov u mnogim drugim vertikalama, ali je Viv jedan od prvih zapaženih projekata koji koristi ovu tehniku koju smo prethodno videli u AI-u.

Viv ovo naziva “dinamičkim generisanjem programa” i dopušta Vivu da razume nameru korisnika i kreira programe kako bi rešavao zadatke usput, čak i ako ga prethodno nismo upoznali sa njima.

Pored konkurencije Apple-u, Samsung se ovim profiliše na Android tržištu, gde neće zavisiti od Google-a i njegovih AI mogućnosti. Kupovina se dešava u trenutku kada i Google pravi značajne korake ka još pametnijoj usluži i uređajima: pre par dana su najavili poslednju iteraciju Google Assistant-a na novom Pixel telefonu.

Upitan da li planira da zatvori sistem u Samsungovo okrilje, Deg je odgovorio negativno; ali prostora za skepsu ima.

tech crunch

Ne, definitivno, sistem i filozofija zasnovani su na tome da ga otvaramo što je više moguće i tako unesemo vrednost gde god možemo.

Viv će, obećava Samsung, pružiti njihovim korisnicima novo iskustvo, sa pojednostavljenim UI-em i mogućnošću razumevanja konteksta, a na osnovu toga pružaće najprimerenije sugestije i odgovore na pitanja. Ono što je fantastično kod ove vizije je i činjenica da Samsung dominira i na tržištu kućne tehnike, što im daje prednost na polju IoT-a (čitajte: pametni frižideri, šporeti…).

Viv je izgrađen sa korisnicima i developerima na umu. Ovaj dualni fokus je ono što nas je privuklo Vivu kao idealnom kandidatu sa integraciju sa Samsung kućnim i nosivim uređajima, kako se paradigma toga kako interagujemo sa tehnologijom pomera ka inteligentnim interfejsima i glasovnoj kontroli.

Kako prenosi The Verge, Samsung preuzima još neke značajne korake ka pozicioniranju na polju pametnih uređaja:

the verge

Samsung Pay se već dokazao jedim od najuspešnijih mobilnih platnih sistema na tržištu, a SmartThingsa je druga akvizicija softvera koja nas ubeđuje da smo u pravu.

A vatrogasci?

Pre osvajanja sveta, Samsung će morati da se pozabavi jednim ozbiljnim problemom…

Samsung u poslednjih mesec dana podleže negativnom marketingu zbog zapaljivosti Galaxy Note 7 — upozorenja su se obistinila i na letu između Luivila i Baltimora, koji je prekinut jer se jednom putniku zapalio isključeni uređaj.

Uoči prvih pritužbi oko zapaljivosti uređaja, Samsung je pokrenuo i program menjanja uređaja novim. Putnik čiji telefon se zapalio kaže da je uređaj koji je koristio, zapravo, bio zamena.

samsung-upozorenje