Kako su virtuelna realnost i tehnologija od 2000 dinara spasile život novorođenoj bebi

Medicina sve više zavisi od tehnologije, ali još uvek dosta sporije hvata trendove i mogućnosti koje ona pruža. Nakon nekoliko vrlo crnih prognoza, osoblje jedne bolnice odlučilo je da isproba virtuelnu realnost kako bi pokušali da spasu život — i uspeli su.

Zoja Kukić - 13. Januar, 2016.

Beba Kesidi rodila se u avgustu sa jednim plućnim krilom i pola srca i lekari su je poslali kući gde je sa roditeljima trebalo da dočeka ono najgore.

Ova vrsta anomalije je toliko retka da doktori nisu znali, niti mogli da zamisle kako bi izveli operaciju. Međutim, roditelji su bili u potrazi za drugim mišljenjima i treća bolnica kojoj su poslali medicinsku dokumentaciju odlučila je da pronađe način da pomogne.

S obzirom na to da lekari nisu prethodno videli ovakvo stanje organizma, bilo je teško osmisliti operaciju  i kao pomoćni korak odlučili su da naprave 3d model srca i pluća, što je česta procedura kada su komplikovani slučajevi u pitanju. Međutim — 3d štampač se pokvario i time naterao osoblje da smisle drugi način da se upoznaju sa problemom.

virtuelna-realnost-srce-medicina

Kako su već imali 3D model devojčicinih organa, uz pomoć besplatne aplikacije Sketchfab i Google Cardboarda, koji telefon pretvara u 3D naočare i košta oko 20$ omogućili su lekarima da vide precizno šta se dešava u telu i kako na najbolji način da izvedu operaciju.

Kako kažu, glavna razlika je u tome što bi uz pomoć 3d modela srca mogli da vide samo srce, a uz pomoć naočara mogli su da vide sve organe pored, odrede kako mogu da im pristupe i da zaista vide svaki detalj i da se pomeraju kao da su unutar samog tela.

Ovo nije prvi put da se ova tehnologija koristi u medicini, ali jeste da prvi put bez skupih uređaja — tako je i Oculus Rift ušao u operacione sale.