Vast, kompanija potekla iz Srbije koja ima veliki tim u Beogradu, je uzela novu rundu investicija — 14 miliona od Capital One Growth Ventures.

Ova kompanija koja se bavi analizom podataka za automobilsko i tržište nekretnina, osnovana je 2005. godine u mešovitom timu sa 2 osnivača iz Srbije, koji su u međuvremenu izašli iz firme. Međutim, deo vlasništva kompanije je i dalje u našoj kompaniji kroz stock opcije koje ceo beogradski tim ima, detalji koji nisu javno poznati.

Vastu je ovo prva javno poznata investicija, pošto za prethodne runde nisu objavljivani detalji.

Kompanija kreira alate za pretraživanje kako bi pomogli ljudima prilikom velikih kupovina. Osim što kompanija obezbeđuje svoje podatke i obradu različitim sajtovima iz ovih industrija, ima i svoju platformu koja je okrenuta direktno korisnicima — Carstory, na koju će najveći deo ove investicije da se usmeri.

Ono što Vast donosi svojim korisnimima sa CarStory proizvodom je nama vrlo zanimljivo. Korisnici očekuju više informacija na dohvat ruke i za te podatke da budu personalizovani i prilagođeni. Big data tehnologija to omogućava, a Vast to obezbeđuje. — Jaidev Shergill, partner u Capital One Growth Ventures

CarStory je prva i najveća platforma za otkrivanje vozila, koja sada obuhvata više od 3,5 miliona vozila čime omogućava kupcima polovnih vozila više informacija, a prodavcima dovodi informisane i kupce koji su spremni na kupovinu.

Kroz algoritme koji su i patentirani i mašinsko učenje ova kompanija predviđa modele kola koja bi bila zanimljiva korisnicima i na taj način ih navodi ka kupovini.

Za beogradsku kancelariju ova investicija dolazi sa implikacijama — tim će se uskoro preseliti u veću kancelariju u centru grada, gde bi do kraja godine trebalo da zaposli 30 novih ljudi (sa 140 trenutnih na 170), a fokus će prebaciti sa biznis korisnika na privatne korisnike.

Sa Startit Poslova:

Vast zapošljava Junior Operations inženjera, Android i JavaScript Developera.