Superračunar uči engleski, postaje pametniji uz pomoć Reddita

Istraživači se nadaju da će, kada mu se da dovoljno veliki uzorak razmenjenih poruka, računar razviti dovljno znanje da i sam učestvuje u konverzaciji.

Aleksa Vidović - 18. Avgust, 2016.

 

Istraživači kompanije OpenAI koja se bavi razvojem veštačke inteligencije prave algoritam pomoću kojeg će superračunar učiti engleski jezik. Unošenjem velikih uzoraka razmenjenih poruka sa Reddita, naučnici planiraju da nauče računar da oponaša ljudskog sagovornika.

Za ovaj projekat koriste superračunar DGX-1 koji je proizvela Nvidia. Ova mašina proizvedena je specijalno za ovu namenu i optimizovana je za mašinsko učenje. Radi poređenja, proračuni za koje je bi na dosadašnjoj opremi bilo potrebno 250 sati, na DGX-1 završavaju se za svega 10.

Moćni grafički čipovi koje proizvodi Nvidia veoma su efikasni za paralelne proračune koji su jako bitni za mašinsko učenje. Tako je i DGX-1, čiji je razvoj koštao čak 2 milijarde dolara, sastavljen od grafičkih čipova optimizovanih za ovu namenu.

Uči iz ljudskih konverzacija

Najveće unapređenje dolaskom novog hardvera primetno je u sposobnostima mašine da procesuira ljudski jezik. Naučnici su u računar unosili poruke korisnika razmenjene na Redditu kako bi poboljšali njegovo razumevanje engleskog jezika. Nadaju se da će, kada mu se da dovoljno veliki uzorak razmenjenih poruka, računar razviti dovljno znanje da i sam učestvuje u konverzaciji.

Naučnici iz OpenAI-a kažu da je najveća prednost mašinskog učenja u tome što mašina svakim sledećim unosom podataka produbljuje svoje razumevanje jezika. Ali zašto su kao izvor izabrali Reddit?

Iako je ovaj sajt poznat u internet zajednici po specifičnom slengu i raspravama koje završavaju uvredama, na njemu postoji veliki broj zajednica ljudi koji razmenjuju mišljenja o različitim temama. Razgovori na njemu dobro odražavaju konverzacijski jezik, i uz pažljivo biranje inputa, naučnici bi mogli naučiti računar da postane dobar sagovornik.

OpenAI pored ovog, radi na još nekoliko projekata koji pomeraju granice veštačke inteligencije. Pored dubokog mašinskog učenja, fokusiraju se i na razvoj algoritama koji osposobljavaju robote da uče metodom pokušaja i greške. Planiraju da na ovaj način izgrade robote sposobne da obavljaju jednostavne kućne poslove.

Problem sa razumevanjem jezika i AI-jem

Jedan od najvećih problema u razvoju moderne tehnologije jeste procesuiranje i učenje ljudskih jezika. Sa razvojem veštačke inteligencije i neuralnih mreža u poslednjih nekoliko godina, nazire se rešenje u skorijoj budućnosti.

Istraživači iz Google-a su na svom AI projektu u računar uneli transkript konverzacije iz jednog filma. Mašina je zatim pokazala odličnu sposobnost da odgovori na neka od postavljenih pitanja u vezi sa filmom.

Ipak, stvari uvek mogu da pođu naopako. Microsoft je ove godine, uz velika očekivanja, pustio u rad chatbota pod imenom Tay. Trebalo je da Tay na Tviteru uči iz tvitova drugih ljudi, a svojim aktivnostima i tvitovima da oponaša tinejdžerku. Međutim, ona je za manje od 24 sata postala mizogeni rasista, sa tvitovima podrške Hitleru.

OpenAI je neprofitna organizacija koja se bavi razvojem veštačke inteligencije i dubokim mašinskim učenjem. Osnovana je 2015. godine, a suosnivači su Ilon Mask, CEO Tesle i SpaceX-a, I Sem Altman, predsednik Y Combinatora. Cilj kompanije je da AI ostane bezbedan, i služi za dobrobit celog društva. Nadajmo se da njihov bot neće završiti kao Tay.