Srpsko-američki Seven Bridges uzeo investiciju od 45 miliona dolara za brži razvoj lečenja raka

Srpsko-američka firma je uzela veliku novu investiciju za dalji rad na svojoj misiji — razvoju personalizovane medicine. Ulaganje će se koristiti za dalje skaliranje biznisa, tima i tržišta, sa nadom za brži dolazak do efektivnih terapija za rak i druge retke bolesti.

Vukašin Stojkov
16/02/2016

Srpsko-američka kompanija Seven Bridges je uzela investiciju 45 miliona dolara za brži razvoj  proizvoda koje istraživači i doktori širom sveta koriste za otkrivanje terapija za lečenje teških bolesti, poput raka.

Seven Bridges se bavi razvojem budućnosti lečenja, personalizovane medicine, a ova investicija je, po našoj proceni, veća od ukupne sume investicija svih srpskih tehnoloških kompanija do sada.

Misija: personalizovana medicina

platforma

Glavni proizvod firme je istoimena cloud platforma koja omogućava brzu, kolaborativnu analizu miliona genoma u kombinaciji sa drugim biomedicinskim podacima, i trenutno je koriste hiljade istraživača u državnim, farmaceutskim i akademskim laboratorijama. Među korisnicima su i dva najveća genomska projekta na svetu, Cancer Genomics Cloud pilot amerčkog National Cancer Institutea i 100.000 Genomes projekat Genomics Englanda — upravo tipovi projekata koji će omogućiti personalizovanu medicinu.

Seven Bridges je i jedini privatni “partner od poverenja” američke institucije National Institute of Health, i u okviru tog partnerstva pruža autentifikaciju i autorizaciju pristupa najvećem svetskom setu podataka genomike kancera.

Kako nam je Igor Bogićević, suosnivač i CTO Seven Bridgesa nedavno pričao na času IV generacije Startap akademije, sa svojim startapom su od najranijih dana planirali da iskoriste priliku koju su videli u sve bržem razvoju tehnologije i potencijalima koje će njena primena imati u medicini.

Ova ispravna procena i kvalitetan, dugogodišnji rad tima su doveli do dobrih rezultata, a koliki je potencijal tehnologije u medicini pokazuje i to da je sam predsednik SAD-a, Barak Obama, u nedavnom State of the Union obraćanju deklarisao razvoj boljih terapija raka do 2020. kao nacionalni prioritet, kao svojevrsni “put na Mesec” naše generacije.

Nova liga, nova očekivanja

Institucija koja je vodila ovu investiciju je Kryssen Capital a u okviru dogovora sa investitorima upravnom odboru Seven Bridgesa će se pridružiti Kai Fu-Li, jedna od najpoznatijih figura kineske IT industrije, i Tom Dašl, bivši senator i vođa većine u Senatu ranih dve hiljaditih. Ovi dodaci upravnom odboru će moći da Seven Bridgesu otvaraju nova vrata u državnim institucijama, važnom segmentu mušterija firme, i otvore joj neka nova tržišta.

O tome kako će koristiti ovu investiciju i koji je njen značaj nam je nešto više rekao suosnivač i CTO, Igor Bogićević, koji vodi 130 inženjera u beogradskom ogranku Seven Bridgesa.

igor-sInvesticija je “gorivo” da pomeriš različite parametre kompanije u pozitivnom smeru, uzimaš je da bi nešto postigao, ne kao nagradu, a značaj ove runde vidimo pre svega kao potvrdu.

S jedne strane kao potvrdu misije — naše želje da damo doprinos medicini i pomažemo istraživačima. Naša platforma već pomaže istraživačima da leče retke genetske bolesti poput raka, ali želimo da je dovedemo do toga da svakodnevno doprinosi na tom planu.

S druge strane, ovo je i velika potvrda našeg dosadašnjeg rada, budući da se investicije daju pre svega kao znak poverenja i prate ispunjavanje (i prebacivanje) obećanja koja smo davali. Istovremeno nas dovodi u potpuno novu ligu koja sa sobom nosi nova očekivanja i odgovornosti.

Moraćemo da podignemo svaki aspekt Seven Bridgesa na viši nivo, od organizacije preko prihoda do širenja. Kada je tržište u pitanju naš fokus ostaju veliki nacionalni ugovori i saradnja sa velikim igračima u industriji i akademiji.

U globalu dakle planiramo skaliranje postojećeg biznisa, vremenom i ulazak u nove vertikale, a kada je beogradski ogranak u pitanju planiramo nastavak zapošljavanja i kreiranje što je moguće boljih uslova za naše zaposlene.

Iako je Seven Bridges firma registrovana u SAD s pravom je smatramo srpsko-američkom, usled činjenice da beogradski odeljak od prvog dana igra presudnu ulogu u razvoju proizvoda kompanije, i toga što srpski suosnivač i domaći zaposleni imaju značajan udeo u firmi, o čemu je bilo reči i na nedavnom skupu koji je kompanija organizovao u beogradskom Startit Centru.

Seven Bridges je prva srpska tehnološka kompanija koju smo predstavili na Startitu daleke 2012. kada smo počinjali, a po našem skromnom mišljenju je do danas izrasla u jednu od najperspektivnijih u celom regionu. Nastavite da pratite Startit za nove vesti o ovoj i drugim tehnološkim firmama iz Srbije, a ukoliko želite da saznate više o prilikama koje nastaju na preseku medicine i tehnologije pratite našu rubriku biotehnologija.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

utorak, 16. Februar, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ

Vladimir Nikolić

petak, 19. Februar, 2016.

Svaka čast! Dobar signal za domaću scenu, a za svet borba vredna ulaganja energije, znanja i sredstva.

Dejan Radeka

četvrtak, 18. Februar, 2016.

Zanimljiv clanak o biznisu SBG-a i industriji u kojoj radi, meni malo pojasnio njihovu ulogu i znacaj - http://www.xconomy.com/boston/2016/02/16/seven-bridges-gets-45m-begins-test-run-for-cancer-genomics-tool/

Davor

sreda, 17. Februar, 2016.

Svaka cast, neverovatan uspeh...

Lazar_enovativ

utorak, 16. Februar, 2016.

Svaka čast, sjajan tim!

VisMedic

utorak, 16. Februar, 2016.

Bravo za Seven Bridges!!!! Samo napred!