Patentirani ekran i kamera u našem oku — kako će ovo ultra pametno sočivo ubiti privatnost?

Budućnost je opet prestigla naša očekivanja — Sony je razvio ultra-pametno sočivo, koje ne samo da će uneti virtuelnu realnost u naše oči, već će moći i da snima sve što vidimo.

Zoja Kukić - 4. Maj, 2016.

Nakon Samsungovog pametnog sočiva koji može da promeni način na koji posmatramo i povezujemo realni svet i tehnologiju, nedavno je otkriveno da je Sony čak pre 3 godine podneo patent za ultra-pametno sočivo, koji će moći i da snima i prikazuje video unutar sebe.

Sočivo sadrži organski elektroluminosni displej kako bi prikazao videe, a kamera se kalibrira uz treptaj oka. Ujedno, treptaji koji nastanu se automatski brišu iz videa, a sočivo meri i nagib oka, kako bi mogao da popravi frejmove u videu.

Aplikacija za patent je iz 2013. godine, te je evidentno da je tehnologija bliže nego što nam osećaj kaže. Međutim, ovakav tip sočiva otvara ozbiljna pitanja privatnosti, jer sve i svako može biti sniman bez znanja i pristanka.

Sonys-Contact-Lens-1-600x546

Ovo je još jedan primer kako nespremni dočekujemo tehnološke promene pred nama — prisetimo se samovozećih kola i etičkih i zakonskih pitanja koji usporavaju njihovu implementaciju.

Odličan osvrt na ovu tehnologiju obrađen je u drugoj epizodi futurističke (ironično?) britanske serije Black Mirror, koja prikazuje kako bi tehnologija ovakvog tipa mogla uticati na naše interakcije, emotivne odnose i život. Epizodu možete pogledati ovde ili na Netflixu, a preporuka ujedno i za celu seriju.

P. S. Baš na osnovu ove epizode, Robert Dauni Džunior razmatra pravljenje posebnog filma, iako serija ima 8 epizoda od kojih se svaka bavi zasebnim pitanjima (virtuelnim životima, privatnošću, “oživljavanjem”, i sl.).