Hakeri iz Severne Koreje povećali BDP zemlje za 10% pljačkom azijskih banaka?

Ako su spekulacije istinite i iza napada stoji Severna Koreja, radi se o prvom napadu ove vrste izvršenom od strane jedne države.

Marija Gavrilov - 31. Maj, 2016.

Procenjuje se da čak 10-20% vojnog budžeta Severne Koreje odlazi na razvoj infrastrukture za sajber napade, a da je barem 6000 ljudi u vojsci obučeno da ih sprovodi. Ovo je razglašeno nakon velikog napada na Sony Pictures pre dve godine.

Spekulacije se sada pretapaju u noćnu moru po banke, kako stručnjaci optužuju Severnu Koreju da je izvršila seriju napada na banke širom Azije. Ako je ovo istinito, radi se o prvim zabeleženim sajber napadima države sa ciljem ostvarivanja finansijske dobiti.

Prema izvršenim analizama, zabeleženo je da su hakeri koristili redak kod usmeren ka brisanju podataka, koji je korišćen još samo u dva prethodna slučaja: napad na Sony i napade na banke i medije u Južnoj Koreji pre tri godine. Za oba je okrivljena Severna Koreja.

Ono što zabrinjava banke širom sveta je to što su napadači uspeli da osvoje pristup Swiftu, konzorcijumu koji predvodi ono što se smatra najsigurnijim sistemom za finansijske transakcije. Trenutno ga koristi 11000 banaka i kompanija za prebacivanje novca preko granica država.

Direktor Swifta, Gotfrid Lajbrant, upozorio je da su napadi na banke opasniji od prethodnih upada u podatke telekomunikacionih kompanija, koje propate najviše zbog povrede reputacije, dok napadi na banke mogu biti fatalni.

Napadi država nisu novost — prethodno su SAD i Izrael prozivani za pokretanje sajber rata, a najpoznatiji slučaj je širenje Staksnet virusa kojim je napadnuta industrijska infrastruktura Irana. No, slučaj napada na banke je specifičan jer je cilj napada čisto finansijski.

Ovo, doduše, ne čudi — ekonomija Severne Koreje pati zbog sankcija, a ukradena suma čini jednu milijardu dolara, odnosno 10% trenutnog procenjenog budžeta države.