Kreatori i alati: Rastko Vukašinović, Vast

On programira, uči, podučava i govori o programiranju. Takođe i sanja o tome — kada mu ćerka to dozvoli.

Marija Gavrilov - 18. Jun, 2016.

Rastko Vukašinović je Front End lead na Vastovim Real Estate projektima. On je kreator nove Vastove real estate  platforme (full stack JS – NodeJS, Reactjs, CSSmodules – PostCSS, Webpack…). Rastko je i Developer/Lead na projektima Real Estate aplikacija za partnere poput USAA, Capital One, Cartus.

On programira, uči, podučava i govori o programiranju. Takođe i sanja o tome — kada mu ćerka to dozvoli.

Lokacija/ambijent

Iako i na poslu i kod kuće imam svoj prostor za rad, preferiram da radim na malo (ili malo više) prometnom mestu. Čak i kada radim za svojim stolom, u tišini, volim da koristim Coffivity.

Neke moje kolege bi rekle da me inspirišu čudna mesta za rad (stepenice amfiteatra, minivan u toku dugotrajnog putovanja, avion, park…). Mada je to, u suštini, najčešće zajedničko mesto u kancelariji, mesto gde ljudi vise.

Dok radim osim zvuka “kafea” obično slušam Džez (Majls Dejvis i Čet Bejker uglavnom) ili Luizijana Bluz, mada se ponekad to proširi na neki (hard) rok i pank.

Hardware

Trenutno koristim 15” MBP i pre par godina bio je to trnovit put prelaska sa Debiana na Mac OS X ali sam se navikao, ima svojih prednosti.

Linux koristim na drugom laptopu, Lenovo Thinkpad. No, ne bih ga nazvao sekundarnim jer ga retko koristim. Jedino što mi još uvek ponekad smeta kod 15” MBP je veličina. Ponekad je suviše veliki za mesto na kome radim ili za nošenje generalno. Razmisljam o Air-u ili čak novom MacBook-u makar kao carry on varijanti.

Koristim multi desktop na MBP, i vrlo retko monitor. Na poslu imam neki Dell-ov IPS sa pivot-om i najčešće je u uspravnom položaju, na stolu za koji retko sedam. Uglavnom mi služi radi reference ako radim neki CSS, što je relativno retko.

Obilato koristim olovku i papir i whiteboard (retko fotografišem ili čuvam šta sam uradio, sve je najčešće kratkotrajna beleška ili diskusija pored table).

Dev Toolbox

Kod: U ovom trenutku koristim VS Code, koji se ispostavio kao vrhunska zamena za Sublime. On je pre superlightweight IDE nego code editor.

Takođe koristim i Intelij IDEA Ultimate jer je izuzetno koristan kada radiš na više projekata, u različitim programskim jezicima i tehnologijama. Mislim da ga nisam otvorio više od pola godine. Tu je uvek i Vim za po neki task.

Misc dev: Iterm2 je sjajan terminal emulator za OS X, srodan Terminator-u. Koristim bash, sa svojim profilom (dotfiles) koji podrazumeva posebno hendlovanje gita i još nekih mojih rutinnskih operacija. Kada mi je potrebno specifično okruženje, test scenario ili samo linux server da napravim test korisitm Vagrant i/ili Docker.

Uvek imam gomilu unapred pripremljenih virtuelizacija za razne slučajeve, za provižning u ovom slučaju koristim Puppet.

IMG_20160616_235659

Ostalo

Browser: Moj browser po izboru je Chrome, najviše zbog brine i sjajnog Dev Tools-a. Imam na njemu nekoliko korisnih ekstenzija. Recimo za Evernote, Pocket, JSONView, React devtools.

Notes: Google Keep za brze i bitne beleške i podsetnike, a Evernote za krupnije stvari i sakupljanje podataka + Mindly za vizuelnu organizaciju podataka

Graphic stuff: Adobe Creative Cloud, i razni wireframe alati… U toj zoni nemam neku preporuku.

Najkorisniji alati pomažu u poslu ali su praktično nevidljivi. Uvek se trudim da zadržim samo ono što ima potencijal da, dok radim, potpuno zaboravim da postoji.