Programeri koji koriste razmake umesto tabova zarađuju više, prema istraživanju Stack Overflowa

Podaci iz godišnjeg istraživanja Stack Overflowa pokazali su neočekivanu razliku u platama programera koji koriste različite tipove indentacije.

Nevenka Rangelov - 16. Jun, 2017.

Izgleda da je jedan od tradicionalnih sukoba među developerima, da li koristiti tabove ili razmake, konačno dobio razrešenje (barem kada je u pitanju visina plate). Prema podacima iz godišnjeg istraživanja Stack Overflowa programeri koji koriste razmake za indentaciju zarađuju više od onih koji koriste tabove.

Od svih ispitanika, 40,7% koristi tabove, 41.8% razmake, a preostalih 17.5% i jedno i drugo. Analizom podataka iz istraživanja ispostavilo se da developeri koji koriste razmake zarađuju oko 8,6% više, čak i u slučaju kada i jedni i drugi imaju jednako iskustvo.

salary_graph-1-1024x731

Ako pogledamo druge faktore koji bi mogli da utiču na ovakve rezultate, situacija ostaje nepromenjena.

Na primer, validna bi bila pretpostavka developeri iz zemalja sa nižim BDP-om radije koriste tabove, i da zato u proseku imaju manje plate.

Ipak, ako posmatramo podatke za pojedinačne zemlje primetićemo da je ova razlika svuda prisutna.

salary_by_country-1-1024x768

Takođe, različiti tipovi developera koriste različite indentacije (DevOps inženjeri radije koriste razmake, a oni koji rade mobilne aplikacije preferiraju tabove), pre svega jer koriste različite editore i jezike.

salary_graph_devtype-1-1024x717

I u ovom slučaju efekat je isti. Razmaci donose 8,6% veću platu od tabova, odnosno korišćenje razmaka umesto tabova vredi kao dodatnih 2,4 godina iskustva.

Ipak, izgleda da postoji logično objašnjenje za ovakve rezultate. :)

tabsvs.spaces