Privatnost je mrtva, živela privatnost — WhatsApp uključio enkripciju za svojih milijardu korisnika

Viber u svakom trenutku zna našu tačnu lokaciju. Facebook može da pročita sve naše SMS poruke. Whatsapp od juče ne zna sadržaj ni jedne naše poruke

Tanja Mladenović - 7. April, 2016.

Privatnost je mrtva — svakodnevno korišćenje smartfona, koji u sebi čuvaju lokacije kojima se krećemo, korišćenje svih onih servisa kojima govorimo šta nas zanima, kuda smo išli i kuda ćemo tek, čini da je privatnost svih nas postala iluzorna.

Posebno je interesantan slučaj sa komunikacijom — šta pričamo preko Skype-ova, Vibera i drugih aplikacija za poruke, naročito nakon otkrića Edvarda Snoudena o dalekosežnom dosegu NSA i drugih agencija.

Međutim, nije sve izgubljeno, još uvek. Nakon skorog Apple-ovog srednjeg prsta FBI-ju, još jedna velika kompanija se zauzela za privatnost svojih korisnika. Preko milijardu korisnika WhatsAppa od prekjuče može da razmenjuje poruke preko ove aplikacije, da ni zaposleni u WhatsAppu ne mogu da ih pročitaju, a ni razne agencije ne mogu da im nalože da im te sadržaje predaju.

Osnivači ove kompanije, Brajan Ekton i Jan Koum, zajedno sa programerom i kriptografom poznatim pod pseudonimom Moksi Marlinspajk, objavili su da su dodali end-to-end enkripciju na svaki vid komunikacije koji se odvija preko WhatsAppa.

To znači da će svaka poruka, poziv, fotografija i video na svakom telefonu bez obzira na model sa apdejtovanom aplikacijom, biti zaštićeni od bilo čijeg pogleda.

Bezbednost vs Privatnost

Logično pitanje koje se postavlja: A šta kada dođe do toga da treba birati između bezbednosti i privatnosti? Šta kada dođe do terorističkog napada? Iz kompanije, ali ni iz FBI-a nisu komentarisali posledicu koju donosi ova promena.

Međutim, kako ovaj postupak ima moguće negativne implikacije po bezbednost, svakako joj i doprinosi, pre svega zbog zaštite podataka koje je moguće zloupotrebiti u svetu sajber-kriminala ili ugnjetavanja sloboda od strane režima koji spečavaju slobodan govor, slobodnu štampu i svoje građane.

Svi mogu biti u pravu u raspravi da li bitnije što će enkripcija komunikacija olakšati teroristima ili je bitnije što niko ne može da prisluškuje vaše biznis planove i što će razni Snoudeni biti apsolutno zaštićeni, ali činjenica je da je ovo veliki korak napred za nezaštićeni online svet.

Nadamo se da je ovo samo uvod u veću privatnost u komunikaciji i da će ovakav potez slediti i ostale velike kompanije.

U prilogu možete pogledati tehnički whitepaper o implementaciji ove funkcionalnosti.