Ovaj srpski startap želi da promeni način na koji se pravi softver — sada im treba pomoć zajednice

dryTools uskoro lansira proizvod na kome rade već godinu i po dana — da bi krenuli u pohod na tržište, treba im mala pomoć cele dev zajednice.

Vukašin Stojkov - 20. Jul, 2016.

Pre nekoliko meseci smo pisali o novosadskoj kompaniji dryTools, njihovoj misiji da olakšaju rad programerima, i omoguće brže stvaranje novih softverskih rešenja, kao i inicijalnoj investiciji koju su uzeli za ovu svrhu.

Godina i po rada ove ekipe lagano kulminira skorim lansiranjem alfa verzije njihovog proizvoda, Sifu, koji već koristi nekoliko domaćih firmi u produkciji. Ipak, da bi proizvod sazreo u potpunosti, treba im pomoć zajednice u vidu testiranja i isprobavanja alata koji prave. Ukoliko se bavite razvojem softvera i možete da odvojite neko vreme za podršku ovom domaćem startapuprijavite se na mejling listu za alfa verziju.

Rešavanje sopstvenog problema

Sifu-Screenshot

Kao što smo pisali, ova ekipa je došla na ideju za proizvod tako što su sami imali problem koji ih je mučio.

nikola-milinkovicPrečesto sam se nalazio u situaciji gde, da bih isprobao neku ideju, moram da potrošim previše vremena pišući repetitivan, infrastrukturni kod umesto, da sam radio ono što je bilo bitno — definisao biznis logiku iza samog proizvoda.

Jednostavno, jedno veče nisam mogao više.

Previše večeri sam proveo uludo, a sati i dani izgubljenog vremena su me pogurali da se zajedno sa timom upustim u razvoj alata koji će mi omogućiti da radim ono što je bitno — razvijam logiku proizvoda i radim kreativan posao.

Tehnički gledano, Sifu je high-level Domain specific language za brz razvoj klijentskih i serverskih aplikacija. Uprkos skepticizmu koji prema ovom pristupu imaju mnogi inženjeri, on može pružiti mnogo vrednosti u mnogim slučajevima. Tako već tri firme iz Novog Sada koriste ovo rešenje u svom radu.

Mi kao kompanija težimo tome da za razvoj naših proizvoda koristimo isključivo najbolje prakse i industrijske standarde.

Sa Sifu-om smo dobili upravo to! Naš razvojni proces se dramatično ubrzao, a mi smo mogli da se fokusiramo na razvoj naše aplikacije, umesto da gubimo vreme na “robovske” poslove. Sve u svemu, sjajno iskustvo. — Dejan Stefanović, Head of R&D at RT-RK

Ono zbog čega smo najviše zavoleli Sifu jeste to što ne da samo skratili vreme razvoja proizvoda, nego to da sada većinu našeg vremena trošimo na razvoj same poslovne logike aplikacija.

Za kod koji dobijemo od alata možemo reći samo — sjajan posao momci. Još jedna stvar, sada uporedo možemo da radimo sa klijentima na pisanju specifikacija i istovremeno da krenemo u razvijanje inicijalnog MVP-a.

Umesto 68 iteracija sa klijentom sad ulazimo u razvoj MVP-a i pre same finalne specifacije proizvoda. Tako dajemo konačan proizvod u daleko kraćem roku. — Ivan Kovacević, CEO CodeMind

Kako navode iz dryToolsa, Sifu ubrzava rad svojih korisnika za barem 4 puta, a ponekad i više. U dosadašnjoj praksi je Sifu izgenerisao 88% koda za bekend jedne marketinške mobilne aplikacije, i 74% bekenda jedne IoT platforme. Navode i da je kvalitet koda takav da kao da ga je pisao senior programer — na vama je da proverite.

Pomoć zajednice — prijavi se

Alfa verzija proizvoda će postati dostupna 15. avgusta, i biće lansirana na događaju u beogradskom Startit Centru (s početkom u 18h), gde ćete moći da se upoznate sa timom koji pravi Sifu, kao i sa prvim korisnicima proizvoda.

Ekipa iz Sifu-a će, nakon lansiranja, organizovati radionice korišćenja njihovog alata u beogradskom Startit Centru 27. avgusta i u Novom Sadu 03. septembra.

Radionica je namenjena svim programerima, ali će biti najkorisnija onima sa više iskustva zbog naprednih koncepata o kojima će se govoriti. Broj mesta je ograničen, a možete se prijaviti ovde.

Kako će ekipi za dalje globalne ambicije biti od ključne važnosti da usavrše svoj proizvod, pozivaju vas da se prijavite preko njihovog sajta za alfu, i da čim postane dostupna podelite svoje utiske sa njima, kako bi sa što boljim proizvodom krenuli da osvajaju taj svet.