Oculus van gejminga: kako je virtuelna realnost uvedena u operacione sale

Prošle godine su hirurzi po prvi put uveli virtuelnu realnost u operacionu salu, a prošlog meseca sproveli zahvat na srcu koristeći ovu tehnologiju. Zašto je Facebook bitan u svemu ovome?

Marija Gavrilov - 1. Decembar, 2015.

Postoji li upotreba VRa van gejminga?

Često je pitanje koje se upućuje kreatorima virtuelne realnosti. Odgovor je: i te kako. Jedna od oblasti u kojoj virtuelna realnost nakon par decenija ispitivanja i razvoja konačno vidi prve rezultate je medicina. Novembra ove godine grupa hirurga u Poljskoj uspešno je odblokirala desnu arteriju pacijenta koristeći nosivu VR tehnologiju zasnovanu na Google Glassu.

Simulacije situacija visokog rizika korišćenjem virtuelne realnosti, pak, nisu novost. VR u svrhe treniranja zaposlenih na terenu prisutan je u savremenim vojskama već više od trideset godina kao simulacija leta, borbe ili virtuelne učionice za kadete. No, u medicini je manjak novca za ovakve eksperimente, ali i manjak preciznosti opreme, doveo do kašnjenja uvođenja virtuelne realnosti. Stoga, ne čudi što je za prvu VR operaciju korišćena upravo kvalitetna, ali priuštiva oprema. 

Virtuelna operacija kroz GoPro objektiv

Koristeći dve sinhronizovane GoPro kamerice koje se onlajn mogu kupiti za stotinak dolara, operacija ugrađivanja veštačkog kuka snimljena je iz ptičje perspektive i preneta u 3D. Prva VR operacija pruža studentima medicine realističan uvid u ceo proces – trenutno nema boljeg načina da se uživite u ulogu hirurga.

Kako studenti koji prolaze kroz obuku pomažu osoblju pri operaciji, oni često ne mogu da se koncentrišu na postupke koje sprovode sami hirurzi – oni u čijim cipelama će se uskoro naći. Iako Oculus Rift nije alatka osposobljena za medicinske procedure, kvalitetni snimci iz prvog lica pružiće vredan materijal za obuku novih profesionalaca.

Rift je definitivno ona vrsta tehnologije koja pomera očekivanja i mogućnosti za stepenik više. Facebook sa OR neće zalaziti u medicinu per se – ali, kako je i sam Mark Cukerberg otkrio – ulaže u virtuelnu realnost jer u ovome vidi budućnost.

Strateški, želimo da počnemo da gradimo sledeću glavnu kompjutersku platformu koja će naslediti mobilne uređaje. Naša akvizicija je dugoročna opklada na budućnost kompjutinga. Imersivna virtuelna i izmenjena realnost postaće deo  ljudske svakodnevice.

Korak koji Oculus omogućava jeste ono što se popularno zove “demokratizacija” ove tehnologije, kao i napredak tehničke obučenost developera. Razvijanje većeg broja profesionalaca za VR, pa čak i da otpočnu od gejminga, doprineće bustovanju oblasti VRa u narednih deset godina – sa pozitivnim odrazom i na svet dijagnostike i lečenja.