Novosadski Semaphore je u top 4 svetske CI platforme — sada lansiraju verziju 2.0 za najzahtevnije softverske timove

Semaphore 2.0 je pravljen sa ciljem da mogu da ga koriste Fortune 500 firme i da može da zadovolji potrebe i najzahtevnijih softverskih timova. Zvanično lansiranje nas očekuje u septembru.

Nevenka Rangelov - 6. Avgust, 2018.

Novosadski Semaphore je od 2012. godine do danas prerastao iz alata za pokretanje testova u Ruby-u u jedan od vodećih svetskih proizvoda u oblasti kontinualne integracije koji koriste timovi Google-a i Intela. Semaphore 2.0 je nova verzija ove platforme i novi, veliki korak za ekipu Rendered Text koja stoji iza Semaphore-a.

Sa Darkom Fabijanom, jednim od suosnivača Rendered Texta, razgovarali smo o evoluciji Semaphore-a i njihovom novom proizvodu koji će uskoro biti i zvanično lansiran.

Darko Fabijan Co-founder kompanije Rendered TextU prvim danima Semaphore je bio alat koji je podržavao Ruby i bilo je moguće samo pokretanje testova. Vremenom smo dodavali podršku za razne programske jezike i danas Semaphore podržava sve main-stream programske jezike. Pored podrške za kontinualnu integraciju, u prilično ranoj fazi smo dodali i podršku za kontinualnu isporuku softvera.

Tržište alata za CI se u poslednjih nekoliko godina značajno proširilo, a neke projekcije kažu da će narednih godina dostići vrednost od 1,1 milijardi dolara. U tako jakoj konkurenciji i među velikim brojem drugih alata, Semaphore je uspeo da se izbori među vodeće, uprkos tome što su svoj proizvod, za razliku od konkurenata, boostrapovali.

Darko Fabijan Co-founder kompanije Rendered TextMi smo jedan od četiri vodeća SaaS alata za kontinualnu integraciju. Uopšteno gledajući naša pozicija je prilično specifična pošto nismo VC backed nego smo boostrapovana firma. Nemamo milionske budžete za reklamiranje tako da su za našu poziciju zaslužni isključivo proizvod lak za korišćenje koji nudi duplo bolje performanse od naših konkurenata i fanatično dobra korisnička podrška.

Prva verzija Semaphore-a je u određenim segmentima dostigla svoje limite, tako da se novosadska ekipa pre oko godinu dana bacila na kreiranje novog proizvoda koji je namenjen mnogo većim timovima i zahtevnijim softverskim projektima.

Darko Fabijan Co-founder kompanije Rendered TextSemaphore je u svojim prvim danima podržavao timove od nekoliko ljudi. Najveće firme koje danas koriste Semaphore imaju oko 100 programera. Semaphore 1.0 je dostigao limit u tome koliko može da se unapređuje da bi podržao kompleksnije projekte.

Semaphore 2.0 je napravljen praktično od nule sa svim znanjima i iskustvima koje smo stekli u prethodnih 5 godina. Pravljen je sa ciljem da mogu da ga koriste Fortune 500 firme i da može da zadovolji potrebe i najzahtevnijih softverskih timova.

Ukratko Semaphore 2.0 je potpuno novi proizvod. Ono što verujemo da smo uspeli da zadržimo je lakoća korišćenja.

Semaphore 2.0 je trenutno u beti, a zvanično će biti lansiran početkom septembra — do tada se možete prijaviti da dobijete rani pristup platformi.