U Nišu će od januara 2019. sa radom početi novi prostor namenjen lokalnoj IT industriji — Think Innovative. U pitanju je projekat kompanije Technicom, čija je namera da u prostoru “udomi” startape i male timove, frilensere i druge IT profesionalce, ali pre svega preduzetnike koji su aktivni na lokalu.

Ove godine se navršava 70 godina od osnivanja Elektronske industrije u Nišu i 50 godina od osnivanja kompanije EI Informatika, sadašnje Tehnicom informatike koja je tvorac brenda Think innovative.

Razmišljajući o obeležavanju ovog jubileja i istovremeno praveći dugoročni biznis plan za naše poslovanje u Nišu dve stvari su se izdvojile kao dominantne:

  1. tehnologija koja je Nišlijama u genima, prisećajući se kakav je EI gigant bila i
  2. rastuća IT zajednica u Nišu, koja je na dobrom putu da Niš vrati na mapu centara inovativnih tehnologija.

Iz ta dva razloga odlučili smo da pružimo podršku niškoj IT zajednici i onome što Elektroski fakultet i Nicat uz ucešće još nekih organizacija sjajno rade u Nišu.

Prostor se sastoji od coworkinga, kancelarija, sala za sastanke i konferencijskih sala, teretane i kafića i prostire se na 3700 kvadratnih metara. U kancelarijama i coworking delu će biti mesta za 365 profesionalaca, koji će imati pristup prostoru 24 sata dnevno. U planu je da se u Think Innovative Hubu svake nedelje održavaju i događaji namenjeni lokalnoj zajednici.

Ideja je da se u TI hubu organizuju događaji na nedeljnom nivou i upravo iz tog razloga započinjemo razgovore sa udruženjima i drugim Hub-ovima sa kojima bismo sarađivali. Prostor koji je odvojen za ovakvu vrstu događaja je pristupačan svima, a ne samo stanarima TI Hub-a sedam dana nedeljno. Potenciramo reč saradnja i nadamo se da će TI Hub biti jedno od mesta kojim ćemo se svi ponositi.

Novi prostor će biti dodatak niškoj IT sceni, posle Tilda coworkinga, Deli prostora i nedavno otvorenog Startap centra.

Od novembra izgradnja Naučno-tehnološkog parka

Do kraja sledeće godine će u Nišu početi sa radom i Naučno-tehnološki park, čija izgradnja počinje u novembru i koji će se prostirati na 14.000 kvadrata čineći jedinstvenu celinu sa Elektronskim fakultetom i Startap centrom koji je njegov deo. Najavljeno je i proširenje Elektronskog fakulteta koje će omogućiti školovanje većeg broja softverskih inženjera.

Veliki broj mladih u Nišu odlučuje da svoje preduzetničke poduhvate realizuje u okolnim državama, pre svega u Bugarskoj, ali u poslednjih nekoliko godina možemo posvedočiti sve većem broju inicijativa usmerenih na motivisanje mladih da svoje ideje nastave da razvijaju u svom gradu.

Jedan od dokaza da je to stvar u koju vredi ulagati leži i u činjenici da je prvi razvojni tim startapa Frame, koji je prodat za skoro 200 miliona dolara u do sada najvećoj akviziciji za jedan startap iz Srbije, bio upravo u Nišu.


Fotografije: http://thinkinnovative.rs/