Na MIT-u napravljen sistem koji će omogućiti bežični VR

Laboratorija za računarstvo i veštačku inteligenciju na MIT-u kreirala je bežični komunikacioni sistem, namenjen specijalno VR-u.

Nevenka Rangelov - 23. Novembar, 2016.

MoVR je sistem koji će omogućiti bežičnu komunikaciju između računara i bilo kog VR hedseta, nezavisno od proizvođača.

Kabl koji je do sada služio za povezivanje Oculusa ili HTC Vive-a sa kompjuterom u velikoj meri je otežavao i kvario iskustvo virtuelne realnosti. Uvođenjem bežične komunikacije, ovaj problem će biti prevaziđen, pri čemu kvalitet grafike i stopa smenjivanja frejmova neće biti izmenjena, kako tvrdi MIT. Ovo je značajno jer bi kašnjenje frejmova i lošija grafika izazivale vrtoglavicu i mučninu kod korisnika.

Tehnologija milimetarskih talasa

MoVR koristi tehnologiju milimetarskih talasa (talasa veoma visoke frekvencije), koja se upotrebljava i u eksperimentima sa 5G mrežom. Ova tehnologija omogućava veoma brz prenos podataka, nekoliko gigabajta u sekundi, što je mnogo brže nego što je moguće postići korišćenjem drugih bežičnih tehnologija poput Wi-Fi-a.

Tehnologijom visokofrekventnih talasa lako se postiže brzina prenosa podataka od 6 gigabajta u sekundi, što je minimum potreban za ujednačenu komunikaciju između računara i VR hedseta.

Problem sa primenom milimetarskih talasa u virtuelnoj realnosti je to što ova tehnologija ne radi dobro kada u prostoru postoje određene fizičke prepreke. Ukoliko bismo želeli da talasi održavaju konstantnu konekciju (a želimo), potrebno je da između računara i VR hedseta konstantno postoji “slobodan vidik”. Čak bi i kratko pomeranje ruke ispred hedseta moglo da blokira signal.

MoVR se ponaša kao ogledalo isprogramirano tako da izlazni ugao mmTalasa uvek usmerava prema prijemniku hedseta, nezavisno od upadnog ugla (za razliku od klasičnog ogledala gde je ugao upadnog talasa uvek jednak izlaznom). Na taj način je rešen problem fizičkih prepreka u prostoru koje bi u suprotnom reflektovale talase i sprečavale ih da dođu do prijemnika.

Svaki MoVR uređaj se sastoji od dve antene duge samo nekoliko centimetara, tako da postoji mogućnost da se više VR hedseta poveže u isto vreme, postavljanjem nekoliko MoVR uređaja koji ne zauzimaju puno prostora.

HTC radi nešto slično

I HTC je pre nekoliko dana objavio da će se uskoro pojaviti dodatak za Vive koji će kabl učiniti suvišnim. Ovaj dodatak ne razvija sam HTC, već TPcast, jedan od prvih startapa koji se pridružio HTC-ovom VR akceleratoru Vive X.

Ipak, reklo bi se da MIT-ev projekat ima veći potencijal s obzirom na to da nije ograničen na uređaje samo jednog proizvođača.