Čemu služi MOCAS, najstariji program na svetu koji je i dalje u upotrebi

Poznato je da je prvi program namenjen da bude izvršen od strane mašine napisala Ejda Lavlejs 1842. godine. Ali da li znate koji je najstariji računarski program koji je i dalje u upotrebi?

Petar Popović - 31. Januar, 2017.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država pustilo je 1958. godine u rad kompjuterizovani sistem za upravljanje ugovorima pod nazivom Mechanization of Contract Administration Services, tj. MOCAS. Sistem je dizajniran da koristi poslednju reč tehnologije tog vremena, a namena mu je bila da prati aktuelne ugovore i finansije, kao i danas.

Prema rečima MIT-a, to je najstariji računarski program koji je i dalje u upotrebi, a da su oni mogli to da potvrde. Ovaj program danas upravlja sa oko 340.000 ugovora i 1.3 triliona dolara.

Tehnička specifikacija

MOCAS je napisan u programskom jeziku COBOL. Najverovatnije je inicijalno kreiran u FLOW-MATIC pretprocesoru, koji je imao ogroman uticaj na razvoj COBOL-a. FLOW-MATIC je razvijen od strane slavne kompjuterske naučnice i kontra-admiralke mornarice SAD-a, Grejs Hoper.

Originalni interfejs se oslanjao na upotrebu bušenih kartica i vremenom je pretrpeo brojne nadogradnje. Nakon bušenih kartica prešlo se na CRT terminale, a danas je program zatrpan slojevima Web interfejsa i GUI-a. Trenutni sistem podržava integraciju nekoliko softverskih paketa, tako da je sada, na primer, moguće priložiti i Microsoft Word dokument. Ali bez obzira na razne novine i dalje je to u velikoj meri onaj isti program koji je napravljen za upravljanje ugovorima u doba Hladnog rata.

Trenutnu hardversku konfiguraciju čini IBM 2098 model Z10 koji ima sposobnost izvršavanja 398 miliona instrukcija po sekundi. Poseduje 8GB RAM-a i razne vrste prikačenih uređaja za skladištenje podataka.

Bez starca nema udarca

Nekoliko je razloga što je ovaj sistem još uvek u upotrebi i zbog čega se nije prešlo na neko modernije rešenje. Jednostavno, previše je stvari u toku koje su od kritične važnosti za Ministarstvo odbrane SAD-a i novi sistem bi morao da se savršeno preklopi i preuzme sve na sebe tako da se ništa ne poremeti. Postojali su napori u prošlosti da se MOCAS u potpunosti zameni, ali bi se naposletku uvek odustalo od njih, što zbog toškova, što zbog kompleksnosti.