Ministarstvo za rad zvanično prepoznalo programere kompjuterskih igara i programere aplikacija kao zanimanja

Osim što predstavlja popis zanimanja, šifarnik je pokazatelj toga kakva je ponuda i potražnja za određenim zanimanjima.

Sanja Vatić
23/01/2019

Šta je zajedničko somelijeru, frizeru za pse, radniku na kremiranju, klovnu, uzgajivaču svilene bube i programeru video igara? To što su od 1. januara svi zvanično ušli u izmenjeni Šifarnik zanimanja Ministarstva za rad.

Novi šifarnik je nastao nakon prošlogodišnje Odluke o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada. Šifarnik je poslednji put menjan 1990. godine, pa je pretrpeo značajne promene — sada u njemu postoji tačno 3.641 profesija. Pored programera kompjuterskih igara, novi šifarnik zvanično prepoznaje i programere aplikacija, programere animacija, projektante veb-sajtova i softvera.

U praksi to znači da je otvorena mogućnost da se nosiocima ovih zvanja uplaćuje penziono i socijalno osiguranje, ali i mnogo više od toga, o čemu je za RTS govorila državna sekretarka Bojana Stanić:

Moram da kažem da je ovaj šifarnik usklađen sa međunarodnim šifarnikom zanimanja ISCO-08 i da to neće biti statičan šifarnik, već će se on dopunjavati u zavisnosti od potreba koje se jave na tržištu radne snage. Ovaj šifarnik će koristiti i druge institucije — ne samo Nacionalna služba za zapošljavanje, agencije za zapošljavanje, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo rada, već i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Republički zavod za statustiku…

Nestatička priroda šifarnika posebno je važna jer smo i sami svedoci da se poslednjih godina pojavilo nebrojeno novih zanimanja, naročito u IT svetu, te je vrlo verovatno da će broj novih zanimanja nastaviti da se povećava. Postojanje konkretnih zanimanja u šifarniku IT stučnjacima će pomoći da lakše nađu posao, a aktuelnim promenama država će dobiti bolji uvid u to kako izgleda tržište rada.

Osim što predstavlja popis zanimanja, šifarnik bi trebalo da otkloni nerazumevanje nekih od zanimanja koja postoje, ali se do sada nisu nalazila na listi. Predsednik Asocijacije industrije video igara Srbije Nikola Čavić smatra da će promena šifarnika doneti bolje razumevanje mesta koje struka zauzima na tržištu rada.

nikola čavić nordeusU Asocijaciji industrije za razvoj video-igara u Srbiji smatramo da je ovo značajan korak u pravom smeru jer su stručnjaci za programiranje i dizajn kompjuterskih igara izuzetno traženi kako u Srbiji tako i u svetu. Ovim promenama mislim da će se omogućiti mnogo bolji uvid u ponudu i tražnju za tim zanimanjima i zapravo olakšati obrazovnom sistemu Srbije da napravi izmene koje su neophodne da bi što više mladih ljudi imalo prilike da se opredeli za ova nova zanimanja.

Odnosno, šifarnik je i pokazatelj toga kakva je ponuda i potražnja za određenim zanimanjima i način da država dobije uvid u to kako bi trebalo da menja obrazovni sistem, sistem mera zapošljavanja, program stimulacije privrede…

U isto vreme, novim propisima bi trebalo da bude rešeno i pitanje stranih školskih isprava kako za srpske državljane koji su se školovali u inostranstvu, tako i za strance. Time se studentima koji su završili studije u inostranstvu obećava da neće imati problema kada verifikuju svoje diplome u Srbiji.

Takođe, Ministarstvo prosvete je pripremilo i Šifarnik nivoa kvalifikacija koji dolazi na mesto dosadašnjeg Šifarnika stepena stručne spreme koji je bio pripojen Šifarniku zanimanja.

U svrhu upoznavanja poslodavaca sa novim Šifarnikom zanimanja Ministarstvo rada u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Nacionalnom službom za zapošljavanje u decembru je održalo pet jednodnevnih info-sesija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Kruševcu. Prema planu, ostalo je da se do kraja januara održe još tri sesije — u Beogradu, Zaječaru i Užicu.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

sreda, 23. Januar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije