Microsoft želi da Visual Studio 2015 koriste “svi developeri za sve vrste aplikacija” — hoćete li?

Kada pomislite na Visual Studio, pomislićete na kros-platformski set alata. “Developeri su tražili, mi im to i pružamo”, kažu iz tima. Prikazujemo neke od novina u VS 2015.

Marija Gavrilov - 21. Jul, 2015.

Juče je S. Somasegar, VP Developer Divizije u Majkrosoftu, objavio na blogu da su novi Visual Studio 2015 i .Net 4.6 na raspolaganju za preuzimanje. Ovo je ostvarenja najava od novembra prošle godine, kada je postavljen cilj unošenja više produktivnosti u VS i .NET za sve developere bez obzira na tip aplikacije koju razvijaju.

“Kada pomislite na Visual Studio, osnovna tema VS 2015 je kros-platformski set alata. Developeri su tražili, mi im to i pružamo”, izjavio je Somasegar. Da bi ovo obezbedili, tim je integrisao Apache Cordovu, što developerima omogućava pisanje aplikacija za iOS i Android koristeći JavaScript, CSS i HTML. Novi Visual Studio ima ugrađen Android emulator, a zahvaljujući saradnji sa Xamarinom, omogućeno je i kros-platformsko programiranje za .NET.

Poboljšanja i nove karakteristike za C++ i uvođenje grafičkog dijagnostičkog alata, obećavaju i olakšan rad svim game developerima. Mogućnost inspekcije koda unutar shadera, te hvatanje frejmova direktno sa grafičke karte jeste postojala i do sad, no dijagnostički alati sada idu još dalje! Kako saznajemo, ovaj servis biće dostupan i community edition Visual Studio licenci.

Pored ovoga, Visual Studio najavio je partnerstva sa vodećim gaming enginima: Unity Technologies, Epic Games i Chukong Technologies. Visual Studio 2015 Tools for Unity 2.0, recimo, trebalo bi da omogući bolje iskustvo pri programiranju i debagovanju pri kreiranju igara za Unity.

Korisničko iskustvo u fokusu

Za bolje iskustvo korisnika i efikasniji rad, VS 2015 ima nekoliko dodataka. Za sugestije za izmenu i završavanje koda, uključiće vam se žuta lampica umesto prethodnih smart tags. Svoje projekte možete deliti sa drugima kroz šablone za Visual Basic, C# i JS.

Kontrolisanje sredine u kojoj radite olakšano je kroz nove Custom Windows Layouts, koji vam omogućuju praćenje nekoliko prostora na vašem monitoru. Takođe, Notification Hub, pruža priliku da ignorišete poruke koje vas ne zanimaju, dajući vam više prostora za upravljanje tokom rada.

Node.js

Open-source plugin za Node.js u novom izdanju VSa dolazi sa Visual Studio 2015 RC podrškom. Novi alati dolaze sa unapređenim performansama, boljim InteliiSense modom i opcijama koje olakšavaju rad direktno sa kodom u brauzeru. Lakše kačenje debugera i bolja podrška za Typescript su takođe u najavi. Nove konfiguracione opcije za mocha testiranje i veći broj opcija omogućavaju mnogo brže testiranje. Između ostalog, moglo bi biti od koristi i to što je NPM dokumentacija paketa dostupna direktno iz alata.

.NET

Visual Studio 2015 unosi novine i za .NET developere, a mnogi od njih izgrađeni su na osnovu Roslyna. Apdejtovani su C#, F# 4, VB 15, a tim je najavio i izmene u .NET Core i ASP.NET 5, koji su nedavno objavljeni u beta verziji, a poručuju da pratite .NET blog za još novina.

Blend

U prethodnoj verziji, Blend i Visual Studio imali su različite IDE, dok je u 2015. ovo gotovo eliminisano, za više podrška za dizajnere i potpuno programersko iskustvo.

Blend 2015 obogaćen je Team Explorerom. U verziji Blenda iz 2013, kada ste želeli da pogurate kod na Git ili neku drugu kontrolu koda, morali ste da otvorite projekat u VSu da biste u tome uspeli. Sa novom Blend IDE, za ovim više nema potrebe.