Microsoft lansirao kurs za Data science

Prepoznajući razdor između ponude i potražnje u data science oblasti na svetskom nivou, Microsoft je lansirao seriju data science predavanja namenjenih potpunim početnicima, ali i profesionalcima koji žele da unaprede svoje postojeće znanje.

Marija Gavrilov - 18. Jul, 2016.

Danas se dnevno stvori oko 2.5 kvintiliona (10^18) bajta podataka, a uvidi u ponašanje potrošača i korisnika koje oni mogu da ponude ključni su za poslovanje u digitalnom dobu — na njemu se zasnivaju biznis modeli Google-a, Facebooka i mnogih drugih (podsetimo se, da nije podataka ne bi bilo Pokemona :)).

Zbog ovoga smo i ukazali na štetu ukidanja prvog akreditovanog data science programa u zemlji u korist programa s čijim diplomama svršeni studenti najduže traže posao. U data science oblasti je suprotno: posla ima, kadar se uvek traži. A sada je moguće kvalitetan kurs data science-a završiti i iz Srbije.

Prepoznajući razdor između ponude i potražnje u svetu, Microsoft je u saradnji sa platformom za online učenje, edx.org, lansirao seriju data science predavanja namenjenih potpunim početnicima, ali i profesionalcima koji žele da unaprede svoje postojeće znanje. Ovo je prvi Microsoft Professional Degree program, koji nudi univerzitetski sadržaj podržan od strane velike kompanije i zaposlenih koji tokom kursa dele svoje iskustvo iz prve ruke.

O značaju koji obrazovanje u data science oblasti ima i u našoj zemlji, govori nam Milan Novaković, Principal Engineer u Razvojnom centru Microsofta u Beogradu:

milan novakovic

Na domaćem tržištu banke tradicionalno zapošljavaju data scientiste, ali i softverske firme poslednjih godina razvijaju interne data science timove za sopstvene potrebe. Seven Bridges, na primer, praktično proizvodi data science za biomedicinske podatke.

Ono što je posebno zanimljivo za data science je što može biti donekle blizak i jako koristan širom krugu zanimanja van ITa, gde god postoji istraživački pristup problemu.

Fizičari često modeluju stvari na sličan način i lako se prekvalifikuju. Razne sociološke, psihološke i ekonomske studije se rade na otvorenim podacima u vezi najrazličitijih društvenih procesa.

Možda je i najzapaženiji prodor data science-a u istraživačko novinarstvo zasnovano na velikim javnim podacima. Iako se najčešće u svim ovim slučajevima koriste gotovi alati za razumevanje podataka, čini se da osnove data science-a postaju neka vrsta univerzalne pismenosti u vezi podataka u najrazličitijim disciplinama.

U toku 2016. godine preko 200 partnera i 650 zaposlenih u Microsoftu učestvovalo je u zatvorenoj verziji kursa, s ciljem validacije materijala i pristupa.

Program se sastoji iz devet tematskih kurseva i finalnog projekta. Iako postoji predložen redosled pohađanja kurseva, svako ima slobodu da izgradi svoj kurikulum.

Fleksibilnost postoji i u plaćanju: kurseve možete slušati besplatno, u kom slučaju nećete dobiti sertifikat. Trenutno, verifikovani sertifikat za kurs orijentacije koji uključuje pojašnjenje šta znači raditi u data science polju i osnove vizuelizacije, analize i statistike košta $25, dok su ostali pojedinačni kursevi $49, izuzev Statistical Thinking for Data Science and Analytics za čiji sertifikat se plaća $99.

Da podsetimo, i mi smo u Startit Centru zajedno sa Data Science zajednicom Srbije organizovali prvi kurs R za data science, a materijali kursa su dostupni ovde.