Kreatori i alati: Milana Milošević, SEBAS

Milana Milošević je programerka, doktorantkinja Elektrotehničkog fakulteta i jedna od osnivačica i koautorki bloga To sam ja. Milana trenutno razvija aplikaciju za prepoznavanje emocija u govoru.

Marija Gavrilov - 4. Jun, 2016.

Milana Minja Milošević je programerka, doktorantkinja Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedna od osnivačica i koautorki bloga To sam ja.

Računar

U okviru doktorskih studija, radim na aplikaciji SEBAS koja je okvir za eksperimente prepoznavanja emocija u govoru. Kolega sa fakulteta i ja smo aplikaciju osmislili i razvijali od nule. Razvoj aplikacije radim na laptopu koji imam već skoro četiri godine: Acer Aspire E1- 571, 15.6” monitor, sa procesorom i5 na 2,5GHz sa 4GB RAM memorije (1GB memorije je za integrisanu grafiku).

Veoma mi je važno da je tastatura obeležena kao standardna Qwerty (jer je koristim na više jezika) i da je numerički deo tastature odvojen.

Ono što još cenim na ovom računaru je što se ne greje i nakon par dana neprestanog rada sa simulacijama. Važno mi je još to što nije težak i uz pametno korišćenje baterija može da izdrži nekoliko sati.

Dodatno, nezamenljiv uređaj za čitanje – Amazon Kindle.

Razvoj koda i pisanje

Trenutno koristim objektno orijentisani MATLAB i Visual Studio 2012 za C# programiranje. Pored njih, za brzu pretragu, izmenu ili pregled fajlova koristim Notepad++.

Za formatiranje tekstova i dalje koristim MS Word, ali mi je želja da pređem na LaTex koji je mnogo pogodniji za rad sa fajlovima koji sadrže više desetina strana teksta, slike, tabele i formule.

Prethodno sam za profesionalne potrebe koristila i druga radna okruženja kao što je IntelliJ IDEA za programiranje softwera u Java, a CodeBlocks za razvoj dela aplikacije koji je bio programiran u C/C++.

Organizacija i kolaboracija

Za saradnju i verzioniranje koda koristim Tortoise SVN u kombinaciji sa onlajn repozitorijumom RiouxSVN. To je trenutno sasvim adekvatno za naučno-istraživačku aplikaciju. Organizacija rada je svedena na postavljanje i podelu zadataka u Google Sheets-u.

Na prethodnim projektima imala sam prilike da se susretnem i sa još nekoliko sistema organizacije znanja o aplikaciji i podele posla. Za beleške o načinu funkcionisanja koda tu su bili Confluence i kompanijski deljeni Outlook One Notes.

Smart Bear Code Collaborator je alat koji sam koristila za deljenje i proveru koda pre dodavanja izmena na server. Što se tiče evidencije bug-ova koristila sam JIRA, Bugzilla i sopstveni kompanijski software. U SCRUM metodologiji rada, ceo posao, svi zadaci i celokupna raspodela vremena tima praćena je kroz Rally.

Za dogovore i brze komentare oko koda ili teksta tu je sada Google-ov chat, po potrebi Skype.

Koristila sam još Pidgin, Jabber i Skype for Business.

Za sopstvenu organizaciju tradicionalno koristim rokovnik – jedna stranica za celu nedelju i zasebno odvojene sekcije na kraju, za različite segmente mog interesovanja. Važne stvari su naravno zapisane olovkama u boji i na stikerima.

Ostalo

Pretraživač je Google Chrome, mada imam instalirane i Firefox i Operu da proverim kako blog izgleda u njima. Od ostalih zgodnih stvarčica tu je Google Keep (sinhronizovan sa telefonom) za linkove, ideje, kratke spiskove i sve što mi može pasti na pamet. Naravno i Windows Notes je uvek pun.

Za pravljenje jednostavnijih šema koristim PowerPoint, a za obradu fotografija ili pravljenje nekih drugih grafičkih elemenata tu je GIMP2. Program za otvranje PDF fajlove je Foxit Reader.

Za kraj aplikacija na telefonu koja mi je verni drugar – Runkeeper.