Kreatori i alati: Juraj Kapasny, Knoyd

Juraj vodi Knoyd, data science firmu sa sedištem u Beču. Pored alata, deli i savete za sve koji žele da nauče Python i R.

Marija Gavrilov - 11. Jun, 2016.

Juraj Kapasny je osnivač i data scientist u austrijskom Knoyd-u. Juraj veruje da svako može biti data scientist i zbog toga je pokrenuo BaseCamp, višemesečni kurs za ljude koji tek žele da uđu u ovo polje.

Hardver

Pre MacBook Pro sam koristio Dell latitude e5540, čije performanse me nisu zadovoljavale. Iako je imao 8 GB RAM-a, kompjuter je postao beskoristan posle ispunjenih 6 GB. Sada sa Mac-om imam 16 GB, a računar savršeno radi i sa iskorišćenih 15,9 GB iskorišćenih. Kod jednostavnih stvari poput čitanja mejlova i surfovanja po netu, ne primećuje se razlika u performansama.

Phillips 227E 21,5 in koristim kao alternativan ekran. Nema posebnog razloga zašto baš ovaj, ali verujem da je za developere od koristi da imaju barem dva ekrana. 

Lumia 930 me verovatno čini jednom od par osoba na svetu koja koristi Mac kao računar i Windows telefon. Razlog zašto sam ga izabrao je izgled Windows mobile OS-a. Radi izuzetno dobro, a manjak je izbor aplikacija na Store-u. Postoji samo nekoliko poput LinkedIn-a, Messengera i Slacka. Još dosta finih aplikacija nedostaje, uključujući i one za e-banking, ili jednokratne za događaje poput festivala i konferencija.

Phillips shb5500bk/00 je moj wireless headset. Jednog dana sam samo shvatio da mrzim kablove i odlučio da koristim što je više wireless stvari moguće. Ove slušalice imaju dobar kvalitet zvuka, pouzdan mikrofon i rade bez prekida osam do deset sati. Manjak je što su beskorisne u toku punjenja.  

Logitech M325 wireless miša koristim iz istog razloga kao i slušalice. Miš radi savršeno na gotovo svakoj podlozi, čak i na nozi. Jedino ne klizi na staklu.

Python i R

Za gotovo sve naše projekte koristimo Python ili R, koji su u trendu u data science oblasti. RStudio je interfejs za pisanje R koda, a Jupyter notebook za Python.

Za one koji žele da se upuste u avanturu sa njima, preporučujem online kurseve na Coursera.org. Ako poznajete druge jezike, možete se pomoći materijalom na codeacademy.com za učenje sintakse za Python. Ako ste na samom početku, R je malo lakši za naučiti jer za Python morate da poznajete i osnove objektno orijentisanog programiranja.

Tu su i neke dobre knjige za oba, recimo Python for Data Analysis ili Learn Python the Hard Way.

 GitHub i BitBucket koristimo za deljenje koda. Za projekte koristimo BitBucket jer su nam privatni repozitorijumi tamo besplatni, a u GitHub-u su nam samo javni besplatni.

Terminal je za neke stvari i dalje najbolji :)

Ostali softver

Pages i Numbers, zbog MacBooka. Dopada mi se što mogu sve Word i Excel fajlove tamo da eksportujem i nema potrebe za MS Office-om. Sa druge strane, ako ste navikli da radite sa MS-ovim alatima, moraćete više vremena da potrošite privikavajući se na drugačiji softver.

Google Chrome volim jer, između ostalog, mogu da se ulogujem sa više od jednog naloga u isto vreme. Ima zaista dobre ekstenzije poput Postman za API  ili ZenMate ako je potrebno da virtuelno promenite lokaciju.

Microsoft Edge mi je browser jer koristim WP i još uvek nisam morao da skidam ništa dodatno.

Komunikacija i organizacija

GMail koristimo jer je dobar e-mail klijent bitan za sve tehnološke biznise. Koristimo ga za komunikaciju sa ljudima van kompanije. Google Docs i Spreadsheets koristimo za dokumenta u kompaniji, jer nam daje lak pristup onome što svako od članova tima radi. Lako ih je deliti sa ljudima izvan kompanije ako je potrebno.

Facebook smo koristili u ranoj fazi lansiranja biznisa. Koristili smo ga samo za internu komunikaciju i razmenu ideja, ali nije nam koristan za nešto više.

Prešli smo na Slack sa Facebooka i pokazao se mnogo boljim za komunikaciju. Dopadaju nam se mnogobrojni kanali koje možemo da pokrenemo za specifične teme, što može biti i konfuzno ako imena kanala nisu jasno određena.

Skype nam je tu za pozive izvan kompanije i dalje ima jedan od najboljih video poziva.

Producteev koristimo za dodeljivanje zadataka članovima našeg tima.

Stickies mi je odličan za bacanje svih ideja i podsetnika direkt na desktop.