Kreatori i alati: Jelena Ždero, CCBill

Jelena Ždero je UI dizajnerka u novosadskoj kancelariji američke kompanije CCBill. Alatima koje koristi sprovešće nas kroz proces izrade projekta – od wireframeova i mockupa do dizajna web stranice.

Marija Gavrilov - 7. Novembar, 2015.

Jelena Ždero je UI dizajnerka u kompaniji CCBill – američkoj kompaniji sa kancelarijama u Holandiji, na Malti i u Novom Sadu. Kao što smo nedavno tokom intervjua sa osnivačem CCBilla, Ronom Kadvelom, pisali, radi se o kompaniji koja u poslednjih osamnaest godina plasira svoje proizvode na globalnom IT tržištu. Gruba podela proizvoda vezana je za Global IT Service i Payment Service – tim u Novom Sadu bavi se developmentom, a Jelena trenutno radi na projektima vezanim za usluge naplate.

Računar

Radim na Windows platformi, Intel i7 procesor, 16GB RAM-a i 2 monitora od 24”. Više sam nego zadovoljna, a i ako (zlu ne trebalo) nešto čudno počne da se dešava, znam da uvek mogu da računam na svog kolegu iz Desktop Suport-a, Ivana Petkovića, koji je uvek tu za sve nas.

Telefon

Android, naravno! Kako se ne bavim mediijima na društvenim mrežama, telefon koristim isključivo u privatne svrhe, tako da je moj sadašnji telefon Samsung Galaxy S3 Neo. Smatram da je za kvalitetnu izradu projekta potrebna sistematičnost u planiranju i doslednost u realizaciji, ali pre svega, smatram da je neophodna odlična komunikacija sa kolegama, timski duh i dobra atmosfera.

UX Wireframe

Wireframe je skelet svakog projekta, a UX sheme dobijam od našeg UX arhitekte, uglavnom u vidu Power Point prezentacija. Tu je detaljno opisana svrha projekata i svi mogući scenariji, popup-i, poruke upozorenja, i sve ono što jedna aplikacija sadrži.

UI mockups

Mockupi koje pravim su interaktivni u potpunosti i radim ih u AxureRP. Ovo je odličan alat, gde kao rezultat imate potuno interaktivne mockupe i fokus isključivo na funkcionalnosti buduće aplikacije, pa time izbegavate potencijalnu konverzaciju sa klijentom koji umesto funkcionalnosti same aplikacije posmatra nijansu zelene boje koja u tom trenutku baš i ne prija njegovom oku. AxureRP, budući da daje kao rezultat interaktivni prototip koji imate mogućnost da postavite na mrežu, omogućava lako deljenje sa timom, uočavanje propusta u funkcionalnosti i njihovo brzo ispravljanje.

Dizajn

Za dizajn web stranica koristim Adobe Photoshop CC, Adobe Illustrator CC za kreiranje ikonica i ostalih vektorskih dokumenata, dok Adobe InDesign CC koristim za prezentacije i štampane publikacije. Adobe CC (eng. Creative Cloud) je lepo osveženje za dizajnere, softveri su uvek redovno ažurirani i prate potrebe tržišta. Kod Photoshopa, mi se sviđa mogućnost za prikaz više radnih površina, što je olakšavajuća okolnost kod web dizajna gde u jednom dokumetu imate prikaz jedne strane na više uredjaja (desktop, mobilni i tableti). Takođe je odličan dodatak gde sve vaše dokumente možete postaviti na Adobe Cloud i tako lakše deliti dokumente sa ostalim članovima tima.

Adobe programe koristim još od njihove verzije CS2 i od tad su dosta doga unapredili i poboljšali se. Jedino bih razdvojila Photoshop na print i web – ovako bi dobili dva jednostavnija softvera i olakšali početnicima rad i postavku okruženja za štampani i web dizajn.

Icon Fonts

Izdvojila bih odličnu aplikaciju za generisanje Icon fontova, IcoMoon. Ova aplikacija omogućava preuzimanje već postojećih ikonica ili kreiranje sopstvenih i takvi fontovi su vidljivi čak i na IE6.

Browser

Google Chrome uglavnom, ali za testiranje svog koda i IE8, jer ako sve radi na tom pretrazivaču u većini slućajeva radi svugde.

E-mail testiranje

Preporučila bih servis Email on Acid, koji samo u par klikova testira vaš kod namenjen za e-mail template na raznim vrstama e-mail aplikacija u kombinaciji sa različitim browser-ima. Kolega Andrej Vajagić, koji više koristi ovaj servis od mene je istakao da njemu, na primer, Email on Acid iako nije besplatan, izuzetno olakšava posao jer sadrži i Spam test, analizu koda, validaciju linkova i servis ubacivanja CSS-a inline.

IDE

Trenutno koristim Atom ili Brackets, zavisno od potrebe, ali mi je u srcu Sublime, jer sam sa njim počela. Okruženje je vrlo slično između ovih tekst editora, s tim što je Brackets za manje projekte. Ako vaš projekat sadrži više od 30.000 fajlova, očekujte bagove.

Komunikacija i planiranje

Outlook, Gmail, Link, Slack, Skype, Trello, JIRA, ponekad Asana, mada smatram da nije toliko bitno koji alat koristite za komunikaciju ili planiranje, već koliko kvalitetno i sa kim komunicirate ili planirate naredne zadatke.

Slack je aplikacija koju sam od nedavno počela da koristim i svima bih je preporučila za dnevnu komunikaciju zbog toga što čuva istoriju svih prepiski. Ovo mi odlično dođe jer dosta stvari ne moram da čuvam na drugim mestima, već kad mi zatrebaju, pretražim na Slack-u.