Kreatori i alati: Igor Spasić, Liferay

Igor kaže da ga interesuje optimizacija računara, te da lista njegovi alatki zbog ovoga nije konačna. Na iscrpnoj listi pronaći ćete alate koje koristi za razvoj softvera i ulepšavanje stvarnosti.

Marija Gavrilov - 28. Novembar, 2015.

Igor Spasić je senior softver inženjer u kompaniji Liferay i član odbora u organizaciji HeapSpace, koja je nastala kao produžetak JavaSvet zajednice. Zanima ga svaka optimizacija korišćenja računara, pa često isprobava različite programe. To za rezultat ima promenu skupa alatki s kojima radi, te ovu listu ne treba shvatiti kao konačnu.

Računar, telefon, hartija

Mek; Pro i Air; 15 i 11; radiš i nosiš. Mobilni istog proizvođača. Ima verovatno i boljih i jačih, ali mi ova kombinacija pogađa pravu tačku: stabilan i uvezan ekosistem, dobar hardver, solidan softver (gui & shell), sve bez puno odstupanja i, najvažnije, bez ometanja. Veliku vrednost u svetu zagriženih jabuka mi predstavlja jednostavnost izbora uređaja. Ponekad prikačim wireless tastaturu i miša (ako se klopa za istim stolom).

NAS mi je takođe važan deo mreže; wdex2100 nije savršen; ali radi solidno.

Hartija i bilo kakva pisalica se uvek nalaze na dohvat ruke. Čak i kada se bavim ‘suvim’ kodiranjem, papir mi je nezamenljiv, pa makar samo škrabao. Moleskine beležnice mi imaju lepu hartiju i povez. Volim gelaste pisaljke, ali pošto ih stalno zaturim, pišem čime stignem, na primer, floruscentno-žutim flokerom (nikako ne želite da probate).

Svakodnevno

Za razvoj u JVM jezicima koristim isključivo IntelliJ IDEA – radi baš kako mi odgovara, a tu već imam velika očekivanja, pošto iz okruženja ne izlazim. Eklipsa mi nije ‘legla’ ni posle aktivne upotrebe: i danas ne razumem neke koncepte ili prečice; ostala Java okruženja nisu bili dovoljno skuvana u to vreme. S druge strane, IDEA mi je jasna, udobna, zaokružena, moćna; pokazala se odlično u savladavanju velikog broja linija. IntelliJ daje i besplatne ultimate licence za open-source projekte, što je baš sjajno!

Imam još par java alatki (YourKitProfiler, jclasslib, jmh, gatling…) u VM-arsenalu… Bazama najčešće pristupam kroz Aqua Data Studio; počeli smo na poslu s njim, pa je nekako ostao u navici; deluje moćan (i kao da se nešto razumem). Odnedavno koristim docker kontejnere kada god to ima smisla, a često ima.

Za pisanje skriptova i zabeleški vezanih za programiranje, ustoličen je Sublime 3 sa par svojih pluginova. Nedavno sam raskinuo sa nvAlt (tja, našao sam zamenu), ali je vredan kao jednostavan zapisničar. Praktikujem Markdown format za bukvalno sve zabeleške i pisanje (kramdown extenzija), te mi je od velike pomoći Marked2 za lak pregled. Trudim se da zapisujem sva rešenja i principe koje usvajam; posle ih vrlo lako pronalazim drugim programima. Volim statički generirane sajtove, tu uskače nanoc4.

Verzionisanje prepuštam git-u i GitHub-u. Pravim lokalni repo za sve što mi je iole vrednije. Ne stidim se da pokrenem ni git GUIje (SmartGit, Tower, SourceTree…) kada mi dođe taj period u mesecu, ali nikako da se odlučim za jedan. Koristim i NodeGH sa rad sa GitHubom iz komandne linije i tig čisto eto tako. Na telefonu je CodeHub i Git2Go.

Za pozivanje APIja osim curl-a, tu je na meku i Paw, šapica-GUI koja je sve više u upotrebi. A resty je na probnom radu (mada odbija da ode po burek).

Komanda linija je obavezna, pa je vozim u ZSH kroz iTerm2, sa mojim podešavanjima (ne koristim popularne ekstenzije; smatram da shell moraš sam da urediš od nule). Kuvam komande sa brew. Pišem skriptove za sve… Imenujem ih što detaljnije, makar naziv bio i predug – ne mogu da pamtim skraćenice, već kucam na prirodnom jeziku ono što tražim – zahvaljujući autocompletu to mi radi jako dobro. Kada sam nostalgičan otvorim Cathode. Na telefonu je Prompt2 za ssh.

Chrome i dodaci

Chrome za web. Nedavno sam dodao Color Tab plugin koji me čini srećnim toliko da neću ni da spominjem ostale dodatke. U Pocketu čuvam zanimljive linkove (u lažnoj nadi da ću ih jednom proučiti); a Reeder mi čita tih par feedova koje pratim. Kao “social notwork” ne konzumiram plave ptičice i licoknjige.

Bittorrent Sync smatram neophodniim za infrastrukturu i bekap, kao i dostupnost fajlovima gde god da se nalazim. Isto vredan za razmenu među računarima. Otkad njega koristim mogu mirno da spavam (iako kratko). Ok, tu je i Dropbox, ali ga koristim samo kada moram. Na Google Drive uglavnom delim sa ostalima.

Bez Alfreda ne bih bio isti, batler koji ne samo da mi otvara sve programe, već može da posluži i za brzu pretragu velikog broja pomenutih zabeleški – čita isključivo moje foldere, pa nema dodatnog šuma. 1Password ljubomorno čuva lozinke i gledam da ga ne ljutim. Pošto sam rastao sa NC, DN, MC i TC, kao menadžer fajlova koristim isključivo Crax – efikasan klon gore navedenih. Ne mogu ni bez Moom – kojim lako tastaturom nameštam i premeštam prozore. Glavni ToDo je 2Do: jasan i nenametljiv, ima ga na svim uređajima. Ne zaboravljam ni Bartendera da smanjim broj ikonica u meni baru i Hazela za automatsko sortiranje fajlova.

Mejl, komunikacija i muzika

Mejl je na Gmailu sa pinovanim tabovima, sve sa filterima, bojama i obaveznom opcijom za odloženo slanje mejla. Trenutno dajem šansu open-source Nylas N1 klijentu, koji obećava. Kalendari takođe Guglovi, na dekstopu je Fantastical, a na telefonu Timepage. Koristim Googlove servise kada god je deljenje sadržaja u pitanju.

Komunikacija sa svetom, timovima, poslom itd. je šarena: slack, viber, whatsapp, skype, hangouts, telegram, adium, flamingo, ako treba i snapchat… Najviše mi leži Slack; osim što radi, volim dozu humora koji unosi u svakodnevicu.

Mjuza silazi sa Spotifaja, dobavljenog preko paralelnog naloga jedne od zemalja u kojima je dostupan. Tja. Super je što ima i offline režim, koristan kada se putuje.

Mda, kao i svi, upotrebljavam razne Jire, Trella, YouTrack… ali nisam nešto emotivno vezan za njih, pa ih ovde preskačem. Koristili smo ZenHub i Waffle, ali ih menjamo za CodeTree. Inače, reč je o kanbanima nad GitHubom, što mi je super pristup.

Ostalo

Za pisanje ne-programerskih tekstova koristim Ulysses koji se lepo može uskladiti sa 1Writer na mobilnom uređaju. Sviđa mi se njegova vizuelizacija markdowna tokom pisanja, kao i lako pronalaženje fajlova. Za fokusiranije pisanje volim Typed, koji isto podržava markdown.

Ne crtam često mokupove i grafove, pa se snalazim s Balsamic Mockups i OmniGrafle. Snagit mi slika delove ekrana, najviše zato jer može da se upravlja i tastaturom. ColorSnaper2 baš simpa radi da pročita boju tačkica. Mešanje i slaganje boja se lepo rade u starom ColorSchemeru.

Za prezentacije običavam da koristim Deckset, jer se prave u, pogađate, markdownu. Keep je takođe povremeno aktuelan. Planiram da aktiviram DropZone uskoro. DayOne je sjajan za lične zabeleške.