Kreatori i alati: Gavrilo Andrić, APE.Robotics

Gavrilo je jedan od pokretača APE.Robotics tima, Pored rada na robotima u slobodno vreme se sve češće bavi mašinskim učenjem i razmišlja o preduzetništvu.

Marija Gavrilov - 9. Jul, 2016.

Gavrilo je jedan od pokretača APE.Robotics tima, koji radi iz Startit Centra. Tim se organizovao oko drugara koji se znaju iz IS Petnica, sa seminara Primenjene fizike i elektronike, gde je Gavrilo trenutno saradnik. Pored rada na robotima u slobodno vreme se sve češće bavi mašinskim učenjem i razmišlja o preduzetništvu.

Dobar deo svog školovanja je proveo u Petnici, a ljudima koje je tamo upoznao pripisuje uspeh u pogledu svog obrazovanja. Osim robotike, elektronike, programiranja voli i fotografiju, muziku i prirodu.

Računar

Računar koji koristim je HP laptop i u suštini sam native Windows user, ali paralelno koristim i Ubuntu OS. Računar je nadograđen sa jednim SSD i još 2GB RAM. Osim toga ništa nije menjano i već nekoliko godina me sasvim dobro služi. Kada razmišljam o zameni uglavnom mislim o nekom od uređaja iz kompanije Lenovo.

Komunikacija

Glavni uređaj za komunikaciju mi je telefon i oko godinu dana koristim Lumia535 sa W10 OS. Za sada me služi veoma dobro i manjak aplikacija (u odnosu na ostale platforme) u principu ne osećam. Slack je aplikacija koja mi je za komunikaciju najbitnija, odmah iza je mail, ali i Facebook u pojedinim slučajevima.

Za konferencijske pozive najčešće koristim Skype i Hangouts. U principu nisam previše probirljiv, ali Slack mi je postao prilično standardna aplikacija koju koristim za komunikaciju.

Alati za programiranje

U zavisnosti od toga šta radim koristim dosta alata. Omiljeni editor mi je SublimeText uz brojne pluginove, ali ako koristim IDE to su uglavnom PyCharm i MS VisualStudio. Vrlo retko koristim i Eclipse.

PyCharm koristim relativno kratko, ali sam veoma zadovoljan apsolutno svakim bitnim segmentom i činjenicom da je moguće dobiti studentsku licencu. U momentima kada želim brzo da proverim da li nešto što planiram da uradim ima smisla često koristim i Matlab, odnosno Octave. Takođe, oba ova okruženja koristim i za razne online kurseve koje često pohađam.

Verzionisanje

Prva stvar koju sam koristio je bio BitBucket, jer je nudio besplatne privatne repozitorijume. Sada, u zavisnosti i od drugih ljudi, koristim i BitBucket, ali i GitHub.

Ostali alati

Verovatno najbitniji sporedni alat koji koristim je OneNote. Omogućava mi da zapišem sve bitne detalje za svaki posao, ili svaku misao koju smatram bitnom. Sve je moguće podeliti unutar tima, ili zadržati kao privatno, a tu je i aplikacija za telefon, tako da beleške mogu svugde da ponesem.

Jedan od mojih hobija je i fotografija, pa za editovanje koristim GIMP. Mislim da su uspešno prevalili put od alata koji je bio veoma slab u pogledu mogućih operacija sa slikom do alata koji sasvim solidno za potrebe jednog amatera odrađuje posao. Često sam u prilici da pregledam razne 3D modela (uglavnom u sklopu rada na našim robotima) pa za te potrebe koristim GrabCAD, odnosno njihov workbench.

Sjajan servis koji je besplatan i ima mogućnost rada u timu, verzionisanje svih 3D modela, razne priručne alate i naravno privatnost. Već par godina ga koristimo u timu i mislim da dugo nećemo prestati.

Za robota je potrebno još…

Trudimo se da na robotu jedan deo elektronike mi projektujemo i izradimo. Zbog toga svake godine dosta vremena provedemo u procesu lemljenja, moja lemilica je Solomon HQ30 sa regulatorom temperature. Sasvim dobro me služi već godinama i do sada nisam morao da menjam bilo šta osim sunđera.

Još jedan zanimljiv deo hardvera koristimo i to je 3D štampač. Probali smo više različitih uređaja i tehnologija tokom par godina i za sada se kao najbolja opcija istakao Makerbot Replicator2X uz ABS plastiku. Nismo eksperimentisali sa PLA plastikom, ali ABS je za sada pokazao da je izdržljiv na udarce, konstantno opterećenje, ali takođe moguće je urezivati navoje u gotove modele.

Naravno, kako bi sve moglo da se kreće koristimo BeagleBone Black na kojem je podignut Ubuntu. Osim BBB koristimo i razne senzore i kontrolere koji se nalaze u ponudi MikroElektronike. Pločica sa kontrolerom koja se tri godine koristi u našem timu je MINI-M4 for STM32 takođe iz MikroElektronike.

Muzika

Uvek kada radim sam, ili kada mi je potrebna dodatna koncentracija dok radim u timskoj okolini slušam muziku. U zavisnosti od raspoloženja, ili motivacije menjam i žanrove, pa tako šetam od klasike, preko neke epicness muzike (tipa Hans Zimmer) do roka i raznih oblika elektronike.

Mada, uglavi se tu i još štošta drugo. Volim dobar zvuk i slušalice koje koristim su ATH-M20x. Takođe, ukoliko mi se ne sluša muzika, ali mi je potrebno nešto da upotpuni ambijent koristim i razne generatore zvukova poput vetra, vatre i raznih drugih vrsta šuma. Najčešće je to Noisli.