Kreatori i alati: Duško Vesin, drytools

Duško Vesin iz drytools-a piše o alatima za programiranje, lakši rad i aktivniji život.

Marija Gavrilov - 16. April, 2016.

Duško Vesin svoje znanje implementira u drytools-u, novosadskom startapu koji olakšava programerima svakodnevni život i koji je nedavno uspešno rejzovao investiciju od 300.000 evra. Zaljubljen je u Scalu i krajnje obsesivan kad je reč o softverskoj arihkteturi i refaktoringu. Pored programiranja, Duško je na misiji da raširi startap kulturu po Sremu  jedan je od osnivača inđijskog Startit Centra.

Duško kaže da mu lean pristup koji koristi u programiranju koristi i u odabiru alata. Bitno mu je da može na njih da se oslon, a kako kaže, uvek je u potrazi za novim alatima i softverom koji će moj rad učiniti zanimljivim i produktivnijim.

Okruženje, slušalice i ranac su bitni

Od radnog prostora mi je bitno da imam prostranu radnu površinu i udobnu stolicu. Uređenje stola mi je krajnje minimalističko.

Računar koji koristim je MacBook Pro Retina 15”, jer je veoma pouzdan i kvalitetan. Sa druge strane, svi bitni development alati rade bez greške na OSX-u.

Do skoro sam bio korisnik Andorid Nexus telefona, ali sam pre godinu dana prešao na iPhone 6 Plus koji se pokazao kao odlična zamena. Radi stabilno, uvek sam na poslednjoj verziji iOS-a, a i ceo environment u kombinacijij sa Mac-om je odličan. No, i dalje smatram da je Android bolji od iOS-a (:

Od periferija koristim i Sennheiser slušalice za rad u kancelariji, u kombinaciji sa Apple slušalicama dok sam u pokretu. Kvalitetnu muziku uvek nalazim na 8track.com. Ogio Renegade Rss backpack koristim svakodnevno, a dovoljno je prostran i za kraća putovanja.

Browser i šta je u njemu

Od browsera trenunto koristim Safari, opet zbog cele integracije sa Apple uređajima, a kao developerski alat tu je Chrome.

Twitter app koju trenutno koristim je Tweetbot, kako na telefonu tako i na Mac-u. Glavna prednost mu je da su mi pročitani tvitovi sinhronizovani i na kompjuteru i telefonu. Digg reader koristim za praćenje blogova i IT sajtova.

Za komunikaciju unutar tima prvensteno se oslanjamo na Slack i Hangout, i naravno, u privatne srhe tu je nezaobilazni iMessanger, Viber (zbog odlične desktop aplikacije) i Whatsup.

Dugo sam bio fan Gmail-a, a od nedavno i Inbox klijent sa kojim sam veoma zadovoljan — uspešno me štiti od spama kao i promotivnih mejlova, mejlova sa društvenih mreža i ostalih. Odlično se pokazao i kao organizacioni alata. Od ostalih office alata tu su Notes, Reminders i neazobilazni Keynote.

Kodiranje

Softwerski jezik koji trenutno preferiram je Scala, mada je Java jezik u kom sam napravio svoje prve programske korake. Trenutno koristim Intellij IDE kao savršeno radno okruženje sa velikim brojem pluginova. Stabilan i pouzdan alat uz pomoć kog sam mnogo produktivniji i kompletniji developer.

Sublime i Atom koristim u svojim kratkim izletima u JS, HTML i CSS svet.

GitHub koristimo za verzionisanje koda,  a klijent koji preferiram je SourceTree (rad iz konzole je super ali uz pomoć ovog alata mi je pregled celokupnog workflowa mnogo bolji). Kad su u pitanju issue, tu se takođe oslanjamo na GitHub a da bi imali bolji pregled koristimo Waffle vizuelno okruzžnje.

Od alata za prototyping koristimo NinjaMock i invisionapp. Ostali development alati koje svakodnevno koristim su, postman, filezilla…

Lifestyle, održavanje uređaja i parkiranje

Ne developerski software koje još koristim su: iStatMenu za sistem monitoring, CleanMyDrive za maintenovanje diska u kombinaciji sa CCleaner. f.lux vodi računa o mojim očima i menja boje ekrana u zavisnoti od doba dana i obaveštava me ako sam previše kasno ostao da radim.

QuickTime za screen recording, VLC player koje ne treba dodatno objašnjavati. Serviio kao kućni media server. uTorrent u kombinaciji sa showsrss.info su odlicna kombinacija za TV emisije koje pratim. Za bekapovanje slika se oslanjam na iCloud, a za njihovo maintenance i organizovanje koristim Duplicate Photos Fixer Pro.

Od aplikacija na telefonu, tu su nezaobilazne navigacije Waze i Here, Parking manijak za plaćanje parking mesta, SyncMe za updejtovanje kontakt liste, Crowdfire za monitoring tviter naloga, Strava i Withings za praćenje fizičkih aktivnosti.