Kreatori i alati: Bogdan Gavrilović, GiftConnect

Glavni programer američkog startapa GiftConnect i koosnivač JS Belgrade organizacije, Bogdan Gavrilović, ove nedelje deli sa nama softverske i hardverske alate koje koristi u svom poslu.

Marija Gavrilov - 24. Oktobar, 2015.

Bogdan Gavrilović je glavni programer za američki startap GiftConnect. Pored toga je i koosnivač JSBelgrade organizacije, JS i Ruby programer i MMA praktikant.

Računar

Trenutno je moja primarna mašina MBP 15 retina (ako nekoga zanima koji je model, evo i link), koju koristim već drugu godinu (kupio sam AppleCare produženje garancije sa 1 na 3, pa ne planiram da menjam neko duže vreme). Razmatrao sam prelazak na Linux, ali je navika čudo, pošto već osam godina koristim MacOS. Imam Asusov laptop za igranje igrica, koji ujedno ima i Windows, da ne zaboravim kako se koristi.

Telefon

iPhone 6 za mene je najbolji mobilni telefon. Imao sam ranije različite Android telefone, ali se jednostavno nisam pronašao i bio potpuno zadovoljan.

Alati

U svakodnevnom radu koristim dosta alatki, između ostalog Editor: Atom.io (Sublime ranije). IDE: Rubymine – pre par godina sam kupio WebStorm (proizvod od iste firme) koji sam koristio za rad na velikim SPA aplikacijama kao i NodeJS aplikacijama. Odličan izbor, jer sadrži pored svih prednosti IDE-a, kao autocomplete, autosuggest, “Go to Definition”, još dodatne veoma korisne alatke, kao što su Git, Terminal, RESTful Test tool, Debugging, Deployment, Test Runner (Mocha, Jasmine, Cucumber). RubyMine sadrži sve što i WebStorm samo donosi podršku za Ruby jezik i, naravno, Rails framework (Sinatra, Radrino su takođe podržani), sa integracijom sa Chef, Puppet, za lakše upravljanje infrastrukturom.

CF710926-EB93-4929-8E85-C4B43A56B70650046854-22BF-4F47-BD17-F0ADD7288B42

Terminal

iTerm2 apsolutno sve što je potrebno na МасОЅ, pogotovo ako se stavi ZSH. tmux nije potreban.

Git

Tower2 vrhunska aplikacija koje mi odlično koristi kada rešavam konflikte prilikom rebase/merge grana. Previše skupa, ali sam dobio licencu pre par godina pa je prelazak na novu verziju bio daleko povoljniji. Predlažem SourceTree ili GitHub Desktop ako radite samo sa GitHubom. Ja koristim GH i BitBucket.

Virtualizacija

VMware Fusion – koristio sam i VBox zbog potreba Vagranta.

Browser

Chrome, Firefox, Safari, IE… Samo ovaj prvi koristim redovno i aktivno ali svi ostali su bitni ako morate da radite FrontEnd development.

Komunikacija

Slack – zbog različitih kanala (interesa) super mi odgovara taj oblik instant komunikacije, dok Skype koristim isključivo za audio/video pozive. Mejl je i dalje ogroman faktor u mojoj komunikaciji jer sve ide preko njega. Obaveštenja od, bilo GitHuba, Jira-e, Slacka (kada nisam onlajn), do bitnih informacija koje su mi potrebne kasnije.

Korisni linkovi

https://atom.io

https://www.jetbrains.com/ruby

https://www.iterm2.com

http://www.git-tower.com

https://www.sourcetreeapp.com

https://github.com

https://bitbucket.org

 

 

?>