Korišćenje otvorenih podataka po recepturi pronalazača World Wide Weba

Tim je Web kreirao iz čiste frustracije – želja da omogući usklađivanje podataka sa svih strana sveta, ukidanje nekompatibilnosti i hrpe papira, proizvele su inovaciju koja dalje omogućava transparentnost institucija i organizacija

Julija Ćirić - 20. Novembar, 2015.

Tim Berners-Li, pronalazač World Wide Weba, napravio je revoluciju u svetu pre više od trideset godina – promenio je način na koji koristimo informacije, na koji radimo i živimo. Sada to nastavlja da radi sa željom da otvori podatke i učini ih dostupnim javnosti.

Tim kaže da je osnovao Web iz čiste frustracije. Stres koji je dolazio sa neusklađenim podacima sa svih strana sveta, nekompatibilnost i hrpa papira, proizvele su inovaciju. Na TED govoru 2009. godine, govori o mogućnostima koje pružaju povezani sirovi, iliti otvoreni podaci na Internetu. Tražio je otvaranje podataka od strane Vlada, naučnika i drugih institucija. Ovi podaci, smatrao je, ne treba da služe samo za skladištenje i čitanje već i za stvaranje novih vrednosti koristeći kompjuterske nauke.

Podaci dolaze u različitim formama – razmislite samo o raznolikosti samog Weba. Važno je da Web omogući korisnicima da postavljaju najrazličitije vrste sirovih podataka. Možemo pričati o vladinim podacima, važnim poslovnim podacima, naučnim podacima, ličnim, podacima o vremenu, događajima, govorima, vestima… 

Podatke koje bi, na primer, postavila Vlada, nisu važni samo zbog transparentnosi koju omogućavaju već zbog upotrebne mogućnosti i vrednosti koje nose. Već 2010. godine na Ted događaju pruža uvid u evoluciju ideje. Dao je dobre primere nekih od prvih upotreba otvorenih podataka na Webu koji mogu poslužiti i kao inspiracija za naš Open Data Hakaton. Neki od njegovih ideja su organizacija gradskog saobraćaja, mapiranje zaštićenih područja tokom prirodnih nepogoda velikih razmera poput zemljotresa ili predviđanje rezultata izbora.

Pričamo o tome da pokrećemo svet da bolje radi tako što otvaramo podatke.

Iste godine kada je održao prvi TED govor na temu otvorenih podataka Tim Berners-Li  je osnovao World Wide Web fondaciju da bi ostvario svoju ideju otvorenog Weba, kao javnog dobra i osnovnog prava.

Početkom decembra SEE ICT  i UNDP Srbija organizuju Open Data Hakaton, koji ima za cilj kreiranje tehničkih rešenja za povezivanje prvih otvorenih podataka u našoj zemlji, te su aktivisti, novinari, programeri i dizajneri pozvani da se prijave na učešće i tako doprinesu ovom bitnom projektu. Više informacija i prijavni formular možete pronaći ovde.