U prethodnim danima je deo naše publike i šire IT zajednice imao velike primedbe, i izlive besa i zabrinutosti zbog najavljene reforme načina na koji će se regulisati rad preduzetničkih agencija. Ne bez prava — informacija je došla iznenada, nije bila potpuna, i naprosto utiče značajno na živote mnogih od nas.

Nakon nekoliko dana činjeničnog izveštavanja o ovim promenama, danas smo po prvi put objavili i naš stav, i odlučili da se uključimo u javnu diskusiju o dolazećoj reformi, o budućim reformama, ali i jednom krovnom temom.

A to je — ko ima prava da zastupa interese IT industrije, kako se ova realizuje u praksi, i šta je optimalan način za IT industriju da se ubuduće angažuje zarad svojih ali i društvenih interesa.

Pored malopre podeljenih mišljenja i prioriteta i poziva za crowdsourcing ideja o budućim podsticajima, odlučili smo da organizujemo i seriju razgovora sa predstavnicima zajednice koji su aktivni u zastupanju interesa IT zajednice.

Cilj nam je da detaljnije ispitamo promene koje nas čekaju, ali i konkretne načine na koje su se organizacije iz IT sektora organizovale, kako rade to što rade i šta su njihovi interesi i mandati. Ovako ćemo, nadamo se, u budućnosti imati prilike da kreiramo sve bolje i bolje uslove za dalji razvoj industrije.

Na prvom u seriji događanja, razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“, Nebojšom Đurđevićem. (SEE ICT/Startit je jedan od osnivača ove organizacije.)

Pitanja koja ćemo proći uključuju:

Razgovor će inicirati Nevenka Rangelov iz Startita i Tihomir Opačić, jedan od osnivača IT Serbia podkasta.

Razgovor možete pratiti uživo na Startitovom Youtube kanalu ili Facebook stranici, u utorak, 1. oktobra od 19:30 časova.

Naredni događaji će uvrstiti druge relevantne predstavnike IT sektora, i u planu je da se jedan od sledećih održi u Novom Sadu.