Kako tech giganti ulažu u AI — najznačajnije inicijative u poslednjih nekoliko meseci

Šta se dešavalo na polju AI-a u poslednjih nekoliko meseci i šta nam govore velika ulaganja tech giganata u ovu oblast.

Ivan Goloskoković - 27. Jun, 2017.

Nekoliko ključnih dogadjaja koji su se odigrali u poslednjih nekoliko meseci pokazuju ozbiljne inicijative velikih kompanija da investiraju u AI, posebno u oblasti mobile app developmenta. Pođimo redom da vidimo šta se to zanimljivo desilo:

Facebook je predstavio svoju deep learning biblioteku Caffe2, koja je ovog aprila postala i open-source. Caffe2 je zvanični naslednik popularne Caffe biblioteke, nastale na Berkliju, a i jedan i drugi framework je razvijao Yangqing Jia. Facebook je pre toga, još u oktobru najavio i Caffe2Go, kao biblioteku koja će se koristiti za industrijski razvoj mobilnih aplikacija i koja će omogućiti implementaciju veštačke inteligencije na pametnim telefonima. Projekat je podržala i Nvidia sa strane hardvera, Qualcomm nudeći optimizaciju za mobilne uređaje, a Microsoft i Amazon podrškom u cloudu.

Pored Caffe2, Amazon je podržao i ostale deep learning biblioteke zauzevši tako jasnu poziciju u borbi za budućnost cloud AI tržista. Microsoft je kroz Azure Marketplace, online platformu za kupovinu aplikacija i usluga povezanih sa Azure cloudom, podržao sličan portfolio deep learning biblioteka kao Amazon.

Google je objavio novu biblioteku za Andorid, TensorFlow Lite, koja će između ostalog omogućiti znatno lakši copy-paste teksta (u novoj verziji Androida celine iz teksta koje se često kopiraju automatski se prepoznaju i na taj način se izbegava neugodno selektovanje). Iako na prvi pogled može delovati banalno, ovo predstavlja značajan pomak u primeni neuralnih mreža dubinskog učenja na mobilnim uređajima bez oslanjanja na masivne data centre. Mada je postojala i ranije, podrška Google-a mobile AI developmentu je najavljena i sa pripremljenim modelima za tu svrhu.

I Apple je pokazao da ozbiljno investira u svoju viziju budućnosti gde je AI standardni deo razvoja iOS aplikacija. Njihov alat za implementaciju machine learning algoritama u iOS aplikacije, CoreML, podržava Caffe i Keras istrenirane modele za konverziju na iOS platformu.

Keras, deep learning bibilioteka za Python, zvanično je podržana i od strane Microsoft CNTK, a nezvanično od MXNeta.

Šta sve ovo znači?

Očigledno je da svi tech giganti vide “AI running everywhere” kao obrazac koji potvrđuje da je AI “nova struja” ili se barem tome nadaju. Deluje da je pitanje trenutka kada će AI postati sveprisutni motor mnogih stvari u koje do sada nije zalazio. Šta to opet znači za buduće data scientiste među vama?

Sve ukazuje na to da je Keras biblioteka u koju treba investirati vreme. Keras pruža pojednostavljeni sloj apstrakcije nad drugim deep learning bibliotekama i podržan je zvanično od strane Google-a, Apple-a i Microsofta. Možete pratiti autora ove biblioteke, Francoisa Cholleta, koji dosta piše o humanosti koju veštačka inteligencija treba da donese civilizaciji. Ili barem pročitajte I, Robot ako vam je počeo raspust.