Jedan bitkoin sada vredi više od 2000$ — Rast od 50% za manje od mesec dana

Krajem aprila, bitkoin je dostigao svoju tada najvišu vrednost od oko 1300 dolara. Nešto manje od mesec dana kasnije, ta cifra prelazi čak 2000$.

Nevenka Rangelov - 22. Maj, 2017.

Najpopularnija kriptovaluta je prošle nedelje po prvi put dostigla vrednost od 2000 dolara po koinu, a procena je da je ukupna vrednost bitkoina u opticaju oko 32,92 milijarde dolara.

Vrednost bitkoina, ali i ostalih kriptovaluta tokom cele godine beleži neprekinuti rast. Krajem aprila je vrednost bitkoina iznosila oko 1300 dolara, što će reći da je za tri nedelje zabeležen rast od skoro 50%.

coindesk-bpi-chart

Nikola Mirčić, dizajner aplikacija i osnivač Blockchain Srbija, smatra da je trenutni rast vrednosti bitkoina, etereuma i drugih digitalnih aseta najviše prouzrokovala tražnja sa istoka, iz Japana i Južne Koreje.

Kako kaže, prvog aprila ove godine, Japan je prihvatio bitkoin kao legalni metod plaćanja, a kripto berze u ovoj zemlji su se obavezale na poštovanje AML/KYC pravila (anti-money laundering/know-your-customer). Dvadesetak novih berzi je najavilo otvaranje, dok će neke od njih biti otvorene od strane najvećih bankarskih grupacija (SBI Virtual Currencies).

nikola mirčićO tražnji dosta govori to što je vrednost digitalnih valuta po pravilu veća od 20-30% u zemljama istoka (bitkoin je trenutno 2679$ na Bithumb berzi). Trenutni rast vrednosti je samo pokazatelj šta će se dešavati kada i neke druge države priznaju kriptovalute.

Naravno da će biti i padova vrednosti, sve dok se dečije bolesti sistema ne izleče, ali na dugi rok, vrednost bitkoina, zbog svoje ograničene količine može samo da raste.

Izgleda da skaliranje, koji je smatran za jedan od najvećih problema sa kojim se susreće bitkoin zajednica, više nije u prvom planu i da se polako rešava, te poverenje u ovu kriptovalutu nastavlja da raste. Kako Nikola kaže, skaliranje ne bi trebalo da nas brine jer će se taj problem rešiti sigurno u narednih 6 meseci, ali ono što može predstavljati problem za po definiciji decentralizovani sistem je centralizacija mining poolova u Kini.

Trenutna vrednost bitkoina prema CoinDesku je 2165$.