Usvojite i kulturu, a ne samo reč “agile”

IT Serbia Podcast o suštini agilnog pristupa i o osnovnim vrednostima koje stoje iza agilne organizacione kulture.

Tanja Mladenović - 26. Januar, 2016.

U najnovijem IT Serbia podcastu, Nemanja Čedomirović i Miloš Đekić su razgovarali o agilnoj filozofiji uz kratak osvrt na to kako određeni veliki svetski igrači implementiraju agilnu organizacionu kulturu i kakvo je stanje po tom pitanju u Srbiji.

Miloš Đekić nam je objasnio zašto je Srbija pravi predstavnik zemlje u koju je agilna organizaciona kultura došla, ali ne u svojoj punoći. Za sada je to u većini slučajeva situacija gde neki entuzijastični business owner ili project manager uvodi agilne metode i koristi instrumente recimo Scrum pristupa, a imamo i veliki broj primera sertifikacije koja ostaje na formalizmu. Da bi se ovo promenilo, a u cilju “agilnog opismenjavanja” domaće IT industrije, potrebno je za početak o tome razgovarati, u početku opušteno, dok se vrlo brzo treba svojski potruditi da se u domaće kompanije uvede prava agilna kultura.

Agile je pristup koji “radi posao” već godinama, pre svega u razvijenim industrijama poput USA i Zapadne Evrope. Svi su za njega čuli, provlači se svuda, stoji uz maltene svako pominjanje reči “startap”, prosto je postao sveprisutan kada se radi o tehnologiji, inovaciji, razvoju softvera. Nažalost, kao što je slučaj sa mnogim drugim popularnim pojavama, mnogi usvajaju reč i pokoji organizacioni instrument, ali ne i prateći mindset, odnosno mentalitet, koji je neophodan da bi pristup poslu bio zaokružen. Drugim rečima, mnogi jednostavno ne razumeju o čemu se tu zapravo radi.

Emisija pokušava da predstavi suštinu agilnog pristupa, kao i osnovne vrednosti koje stoje iza agilne organizacione kulture. Predstavlja jedan početak razgovora o ovim temama koji teži da podstakne dalju diskusiju, kao i da promoviše nešto što je već odavno standard u zemljama koje su otišle korak, dva dalje u odnosu na zemlje u regionu. Poslušajte je: