O raspodeli internet resursa više ne odlučuje vlada SAD — Šta ovo znači za korisnike?

Iako odluka donesena 1. oktobra predstavlja “samo formalnost”, ovo je izuzetno bitna formalnost — vraća moć u ruke internet zajednici.

Marija Gavrilov - 4. Oktobar, 2016.

Prvog dana oktobra na snagu je stupila bitna odluka koja za sada nosi više simboličkog nego praktičnog značaja za korisnike interneta — kontrola nad radom Internet Assigned Numbers Authority (IANA), odeljenje koje koordinira globalnom dodelom najbitnijih resursa koji omogućavaju internet (domeni, IP i AS brojevi i parametri protokola), prešlo je sa američke administracije u ruke neprofitne organizacije Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), odnosno zajednice okupljene oko nje.

Kako nam pojašnjava Slobodan Marković, savetnik direktora RNIDS-a za IKT politike i odnose sa internet zajednicom, ICANN je od 1998. obavljala IANA funkcije po ugovoru sa agencijom NTIA američkog Ministarstva trgovine, ali je odobravanje svih finalnih izmena uvek moralo da prođe odobrenje administracije.

Zbog ovoga i relevantni izvori poput Wireda navode da, iako je transfer samo formalnost, predstavlja “bitnu formalnost”.

wiredČinjenica da je vlada SAD imala zaključnu reč nad sistemom domena nikada nije odgovarala ostatku sveta, posebno nakon 2013., kada je Edvard Snouden otkrio opseg internet praćenja.

Slabljenje poslednjih veza sa SAD će omogućiti stranim vladama i kompanijama da budu uverene da je intrenet vankontrole SAD.

Ono što odluka menja jeste to da će šira grupa ljudi, vlada država i organizacija okupljenih u okviru različitih grupa unutar ICANN-a, imati zvaničnu dužnost da reaguje na neregularnosti — kako prenosi Electronic Frontier Foundation, struktura ICANN-a formirana je tako da neprofitni i nevladini akteri imaju značajniju ulogu od predstavnika vlada.

Kako prenosi International Business Times, prethodnog meseca je nekoliko velikih tech kompanija, uključujući Google, Facebook, Twitter i Amazon, pozvalo američki Kongres da ne ometa istek ugovora o kontroli IANA funkcija, pozivajući na nužnost “globalne kontrole interneta”.

U svetlu skeptičnih i politizovanih prozivki da će prenos odgovornosti za funkcionisanje IANA omogućiti američkim protivnicima da kontrolišu internet, ICANN je objavio negodovanje na svom sajtu, uz obrazloženje da suverene države bez obzira na to ko upravlja funkcijama IANA imaju moć cenzure unutar svojih granica:

ICANN je tehnička organizacija i nema sposobnost da reguliše sadržaj na internetu. Ovo je određeno kroz trenutni ugovor sa vladom SAD i ostaće ovako i bez ugovora sa vladom. Tranzicija neće ojačati, niti sprečiti suverene države od cenzure govora.

Slobodan se slaže sa ovom konstatacijom, održavajući optimizam zbog značaja koji će u daljem radu imati globalna internet zajednica:

sloba markovićOvaj potez američke administracije i formalno vraća moć nad upravljanjem baznim internet servisima u ruke internet zajednice.

Buduće funkcionisanje IANA uređeno je nizom novih sporazuma između različitih internet zajednica i ICANN-a, među kojima su regionalni registri IP adresa, registri generičkih i nacionalnih domena i organizacije koje donose internet standarde.

Funkcionisanje IANA ne utiče na informacije koje se prenose internetom. Američka vlada nikada nije koristila svoje pravo po dosadašnjem ugovoru za sprovođenje ciljeva svoje spoljne politike, pa nije ni imala puno koristi od održavanja ugovora na snazi.

Ovo utoliko pre jer se u poslednjih 20 godina pokazalo da su ICANN i zajednice oko njega u stanju da se dogovore o svim komplikovanim pitanjima i obezbede potreban nivo otvorenosti i javnosti rada. Zato su odabrali da odustanu od daljeg održavanja ugovora na snazi.