Intel se priprema za Internet of Things, počinje da proizvodi ARM čipove

Među novim partnerima nalazi se i LG, koji će novu tehnologiju iskoristiti za svoje pametne telefone.

Aleksa Vidović - 22. Avgust, 2016.

Intel je oduvek bio lider u industriji računarskih čipova. Ipak, nekim lošim potezima iz prošlosti propustili su priliku da postanu jaki igrači i u industriji čipova za mobilne uređaje.

Intel se vraća u igru

Intel se, pored proizvodnje sopstvenih čipova, bavi i proizvodnjom čipova koji su intelektualno vlasništvo drugih kompanija, u okviru svog Intel Custom Foundry pogona. Ipak, poslednjih godina počeo je da zaostaje za TSMC i Samsungom.

U idućim godinama čeka nas popularizacija Internet of Things i uređaja za virtuelnu realnost, a Intel želi da iskoristi promene u industriji kao priliku za povratak na vodeću poziciju.

Ovog meseca kupili su Nervanu, startap koji se bavi dubokim učenjem, za 350 miliona dolara. Uz pomoć njihovog hardvera i algoritama planiraju da proizvode moćne superračunare, koji bi trebalo da stoje rame uz rame sa najjačim hardverom koji imaju vodeće svetske kompanije.

Vodeći mobilni čipovi

Pored priprema za budućnost, potez od kojeg će Intel imati mnogo više koristi u ovom trenutku jeste novoostvarena saradnja sa ARM-om, britanskim proizvođačem čipova.

Britanska kompanija ARM kreira već nekoliko godina čipove za vodeće svetske kompanije, i ima dominantan položaj na tržištu čipova za mobilne telefone. Zanimljivo je da je upravo ARM kompanija koja je Intel izbacila sa mobilnog tržišta.

Ranih 2000-ih Intel je bio u pregovorima sa Apple-om, i tada su odbili ponudu da proizvode čipove za iPhone, sa obrazloženjem da se plaše da Apple neće uspeti da proda dovoljan broj telefona.

Desetak godina kasnije i više od 700 miliona prodatih iPhone-a, Intel gubi od strane nekadašnjih malih igrača, kojima je i niša telefona ranih 2000-ih bila isplativa — specifično, britanske kompanije ARM.

Ranih 90-ih ARM je dizajnirao čipove za Apple, a od tada su se razgranali do toga da njihovi energetsko efikasni procesori dominiraju tržištem mobilnih uređaja. Kako su dugo vremena vodili PC industriju, dugovečnost baterije Intelu nije bio bitan problem. No, ARM je ovo uspeo da reši i pre nego što su pametni telefoni naveli sve nas da razmišljamo o životu baterije, što im je odmah dalo prednost na mobilnom tržištu.

Više od 50% Android uređaja u svetu radi na čipovima ove kompanije. Takođe su najveći proizvođač čipova za pametne satove. Ova kompanija nedavno je prodata japanskom SoftBanku za 32 milijarde dolara.

Razloge saradnje i dalje planove na Intelovom blogu otkrio je Zejn Bol, zamenik generalnog menadžera Intel Custom Foundry-ja:

Naša proizvodnja čipova po narudžbini omogućava kompanijama širom sveta pristup najboljoj tehnologiji, uz naše usluge projektovanja, manufakturisanja i testiranja čipova, korišćenjem najsavremenijih metoda proizvodnje.

Naš IP i EDA ekosistem rastao je prethodnih godina, dajući našim partnerima sve veće mogućnosti.

Ipak, posao je daleko od završenog. Zato će od danas korisnici naših usluga imati pristup i ARM Artisan physical IP, uključujući i POP IP, koji se bazira na ARM-ovim Cortex procesorima.

Kombinovanjem ARM-ove tehnologije sa našom, ponudićemo korisnicima čipove najboljih performansi u svojoj klasi, koje će oni moći da koriste u svojim mobilnim, IoT i drugim proizvodima. Ponosan sam što će naši partneri moći da iskoriste našu vodeću tehnologiju za svoje vizionarske projekte, koji će oblikovati pametan i povezan svet budućnosti.

Kompanijama koje koriste Intelovu fabriku čipova pridružio se i LG Electronics, koji će najnoviju tehnologiju iz ovog pogona koristiti za svoje pametne telefone.

Intel je svoju lekciju naučio na teži način. Zbog svoje nesposobnosti da 2000-ih godina uvide potencijal mobilne industrije, propustili su priliku da iskoriste kapital stvoren dominantnim položajem u jednoj industriji i pozicioniraju se kao lideri u drugoj, novonastaloj.

Sada ne žele da dopuste da im se slična stvar dogodi i sa Internet of Things i virtuelnom realnošću, novi granama industrije koje obećavaju.