Zašto Google pravi novi operativni sistem? Fuchsia će raditi na svemu

Da li je u pitanju novi operativni sistem koji bi trebalo da zameni Android i Chrome OS i konačno ujedini telefone i računare?

Aleksa Vidović - 17. Avgust, 2016.

Na GitHubu se pojavio novi Google-ov repozitorijum, pod nazivom “Fuchsia”. U opisu stoji : “Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System)”.

Kod su primetili čitaoci HackerNewsa, na kojem je zatim objavljena ova vest. Od tog trenutka na internetu su se pojavile brojna nagađanja čemu bi ovaj operativni sistem mogao da služi.

Open source od starta

Još nema nikakvih zvaničnih informacija iz ove kompanije, ali su se oglasili Google-ovi zaposleni, otkrivajući samo tehničke detalje projekta, ali ne i njegovu svrhu.

Dva inženjera su za HackerNews ukratko izjavili

Odluka je da projekat bude open source, pa smo tako i počeli. Sve će otići zvanično u javnost, dokumentovano i najavljeno, samo ne još. Sistem se trenutno butuje prilično dobro na Intelovim NUC malim računarima, kao i na Acer Switch Alpha 12 laptopu, iako i dalje radimo na podršci za drajvere. Uskoro ćemo imati podršku i za Raspbery Pi.

Ono što iznenađuje jeste da ovaj projekat nema naizgled nikakve veze sa Androidom i Chrome OS-om, njihovim prethodnim operativnim sistemima.

U repozitorijumu se vidi da se operativni sistem bazira na Magenti, mikrokernelu u čijoj dokumentaciji stoji da je to “jednostavan mikrokernel nad kojim se gradi mnogo veći Fuchsia OS”.

Ovo je zanimljivo jer se veliki broj Google-ovih postojećih proizvoda bazira na Linuxu, između ostalih i sveprisutni Android OS. Ovo nagoveštava da je možda u pitanju operativni sistem koji bi trebalo da radi i na uređajima za koje je Linux prevelik, kao što su na primer pametni satovi i slični wearable uređaji.

Google-ovi planovi sa Fuchsiom

Kao što smo naveli, postoje različite pretpostavke čemu bi novi sistem trebalo da služi. Da li je u pitanju novi operativni sistem koji bi trebalo da zameni Android i Chrome OS i konačno ujedini telefone i računare? Ili je to ipak samo projekat koji treba da da OS koji ima dobre performanse na slabijim uređajima, kao što su wearables ili uređaji povezani na IoT?

S obzirom na to da Google planira da se širi na sve vrste uređaja, ne iznenađuju pretpostavke da bi Fuchsia mogla biti “ujedinitelj” svih uređaja u dobu hiperpovezanosti. Ako je tako, moguće je da će ovaj OS zaista “raditi na svemu”, s obzirom na porast popularnosti Internet Of Things, kao i najavljenog Google-ovog projekta Google Home.