Google od danas član Inicijative „Digitalna Srbija“

Inicijativa od Google-a očekuje da uloži svoje bogato iskustvo kako bi pomogao razvoj domaće digitalne ekonomije.

Sanja Vatić
24/04/2019

Google je danas postao nov član Inicijative „Digitalna Srbija“. Ovim se pridružio ogranizaciji koja je za dve godine postojanja pod svojim krovom okupila 28 kompanija koje dele zajednički cilj — digitalnu trasformaciju Srbije.

U tom smislu će i Google dati svoj doprinos. Naime, kako se navodi u saopštenju Inicijativa od Google-a očekuje da uloži svoje bogato iskustvo kako bi pomogao razvoj domaće digitalne ekonomije. Upravo o deljenju tog zajedničkog cilja govori i Joško Mrndže, direktor Google Adriaticsa:

Ovo udruženje već je pokazalo brojne inicijative za podršku startap ekosistemu, obrazovne inicijative, kao i podršku ukupnoj digitalizaciji srpske ekonomije. Nastavićemo da podržavamo njihove aktivnosti kroz prisustvo u regionu, organizovaćemo i učestvovati u događajima u kojima možemo da podelimo svoje znanje i zajedno podržimo razvoj srpske digitalne ekonomije.

Osim na očekivanja od buduće saradnje, generalni direktor Inicijative Nebojša Đurđević osvrnuo se i na značaj Google-ovog članstva za domaći digitalni ekosistem:

Naša organizacija redovno ukazuje državi na konkretne poteze koji mogu olakšati rad kompanija koje posluju na globalnom digitalnom tržištu. S druge strane, važno je i da svetske platforme koje podržavaju razvoj i monetizaciju digitalnih proizvoda i usluga prepoznaju Srbiju i naš ekosistem kao relevantan. Sada kada smo kao organizacija otvorili vrata kompanije Google, uveren sam da ćemo kroz dijalog i zajednički rad doći do značajnih pomaka koje će osetiti svaki domaći startap i IT kompanija.

Slična uverenja ima i Branko Milutinović, predsednik Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“ koji smatra da je učlanjenje kompanije Google u ovu organizaciju naredni korak u podršci koju je svetski gigant već pružio našem digitalnom ekosistemu. On je ovom prilikom podsetio da je prošle godine održan prvi Google Launchpad akceleratorski program u Srbiji, gde su inostrani mentori koje je Google odabrao radili sa domaćim startapima.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

sreda, 24. April, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije