GitHub uzeo investiciju za širenje i nove proizvode, vredi 2 milijarde dolara

Github, servis koji vam omogućava da podelite svoj kod sa svetom ili svojim timom uzeo je investiciju od 250 miliona dolara. Ovaj “Facebook za programere” ima preko 10 miliona korisnika i sarađuje na 25 miliona projekata.

Vukašin Stojkov - 30. Jul, 2015.

Nova investicija Githuba iznosi 250 miliona dolara (dovodeći sumu dosadašnjih investicija na ukupno 350 miliona) i koristiće se za agresivno investiranje u međunarodnu ekspanziju i nove proizvode. Po navodima suosnivača i CEOa firme, na svetu postoje milioni developera i sve više i više ljudi se okreće toj karijeri, pa stoga verovatno kao logičan korak sledi i maksimalno širenje platforme koja se opisuje kao “Facebook za programere”.

Za neupućene, Github je servis koji vam omogućava da podelite svoj kod sa svetom ili svojim timom, da zajedno radite na njemu sa drugim ljudima na organizovan i elegantan način, i od svog osnivanja do danas je postao defakto standard u svojoj oblasti. Preko 10 miliona korisnika sarađuje na 25 miliona projekata, pri čemu Github zarađuje od pretplata za privatne projekte (projekti otvoreni za javnost su besplatni).

Ova runda investicija je među najvišima ove godine, a čak 15 puta je viša od presečne Serije B. Veruje se da je ovom investicijom GitHub procenjen na 2 milijarde, a vodeći investitor u ovoj rundi je Sequoia Capital, uz naravno poznati Andreesen Horrowitz, kojima je investicija u Github ujedno i najviša pojedinačna koju su ikada napravili (u portfoliu su im airbnb, 500px, Digital Ocean, facebook, asanu, Buzzfeed, foursquare, Groupon, Oculus, Pinterest, Jawbone, Skype, Stack Exchange, Slack, twitter…).

Vest je prvu objavio Wall Street Journal, što je interesantan izbor za tech kompaniju i možda predstavlja flert sa potencijalnim partnerima za mogući izlazak na berzu.