Facebookov doprinos obrazovanju: programiranje dostupno svima

TechPrep platforma pokazuje roditeljima i studentima šta je programiranje, zašto je bitno i koji poslovi su na raspolaganju onima koji kodiraju – ima za cilj da uključi marginalizovane grupe u IT tokove.

Julija Ćirić - 3. Decembar, 2015.

U našem istraživanju developerske scene u Srbiji, ustanovili smo da polovina programera nije naučilo svoj posao na fakultetima. Pretpostavka je da su se okrenuli iskusnim kolegama, onlajn učenju ili metodu pokušaja i pogreške (uz mnogo truda i rada).

Prvi korak je najteži, a mi smo pretražili bazu platforme TechPrep koju je nedavno lansirao Facebook u cilju omogućavanja mladima (iz manje zastupljenih grupa u techu) da uđu u tehnologiju i pokušaju da svoju karijeru izgrade na inovativnim rešenjima. Mark je tom prilikom na svom profilu objavio sledeće:

[Platforma] pokazuje roditeljima i studentima šta je programiranje, zašto je bitno i koji poslovi su na raspolaganju onima koji kodiraju. Vodi ljude do resursa od kojih mogu početi – sve od časova do pripreme za koledž. Takođe, prikazuje istinite priče ljudi iz manje zastupljenih grupa koji su koristili određene resurse da otpočnu karijeru u techu.

U odnosu na to šta želite da postignete, možete odabrati različite puteve ka resursima. Tako da ćete pronaći različite materijale ako ste roditelj i ako ste učenik-ca. Sajt je intiuitivan i zabavan, te vas ohrabrujemo da se poigrate, a u međuvremenu smo izdvojili par go-to sajtova koji dopunjuju (i podsećaju na) našu listu resursa pomoću kojih možete učiniti svoje prve korake ka karijeri u ITu.

1. Tuts+

TutsPlus za 15 dolara mesečno otvara sve svoje kurseve za one koji su željni učenja. Tutorijali i kursevi uključuju dizajn i ilustrovanje, programiranje, web dizajn, 3D i motion grafiku, razvoj igara. Bogata kolekcija e-knjiga je još jedan odličan set resursa koji Tuts+ nudi, a knjige se redovno apdejtuju i prate potrebe učenja.

2. TreeHouse

TreeHouse kursevi uključuju varijetet jezika i tema: HTML, JS, Ruby, PHP, WordPress, kao i digitalna pismenost i razvoj biznisa. Učenje je upotpunjeno sakupljanjem bodova i bedževa, kao i praćenjem razvoja kroz kvizove i “plejliste kurseva” koji će voditi vaše učenje. TreeHouse možete isprobati besplatno, ali je za duže korišćenje potrebno uplatiti od 25 do 49 dolara, u zavisnosti od paketa.

3. Lynda.com

Aprila ove godine LinkedIn je kupio jedan od najstarijih sajtova za onlajn učenje, ali ovo ne menja usmerenje Lynda platforme. Sa preko 1000 kurseva, Lynda može biti početni korak u učenju kreiranja softvera, ITa, fotografije, biznisa, 3D animacije ili obrazovanja. Pored knjiga, kurseva i dodatnih materijala koji se plaćaju, na sajtu možete pronaći i besplatne kratke video savete o alatima koje možda baš vi koristite u poslu.

4. Codeacademy

Codeacademy se fokusira na početnike i svojim kursevima ih osposobljava za nivo profesionalnog Web Developera. Učenje je interaktivno i pokriva Javascript, jQuery, HTML/CSS, Python, PHP, Ruby i APIs. Usluge ove platforme su besplatne sa premium pogodnostima koje se doplaćuju.

5. Udacity

Na ovoj platformi možete naći mnoštvo besplatnih individualnih kurseva, ali i Nanodegree koji traje od 6 do 12 meseci i košta $200. Iako se plaća, ovaj kurs vam donosi diplomu i dizajniran je tako da osposobi korisnike za stvaran posao. Možete se osposobiti za Android, IOS, Full Stack, Front-End Web Developera, kao i pokretanje sopstvenog posla.

6. Coursera

Coursera pruža kurseve za sve od umetnosti, biologije do programiranja. U trci sa najvećim izborom kurseva, Coursera je difinitivno pobednik sa preko 1.400 lekcija. Preporuka je da se pažljivo odabere kurs sa pravom temom i  posvetiti mu vreme kako bi stvarno naučili materiju.

7.Khan Academy

Moto Khan Akademije je: “Sve se može naučiti”. Khan nudi materijale za učenje iz više oblasti prirodnih i društvenih nauka, potpuno besplatno. Oblasti ima manje nego na Courseri, ali je predstavljeno na zabavan način – pa se, tako, možete zainteresovati za programiranje kada vidite koliko je zabavno crtati pomoću koda!