‘Zemlje regiona menjaju zakone da bi privukle digitalne nomade, gde je tu Srbija?’

https://biznis.rs/preduzetnik/zemlje-regiona-menja... link-img
avatar

Iz članka:

Susedna Crna Gora predstavila je plan za privlačenje digitalnih nomada koji podrazumeva uvođenje seta olakšica, između ostalog i poreske olakšice i nove e-servise za regulisanje njihovog statusa. Jedan od ciljeva Vlade Crne Gore je da do 2023. godine u ovoj zemlji boravi oko hiljadu digitalnih nomada.

Suosnivačica kreativnog haba “Nova iskra” Nana Radenković za Biznis.rs kaže da bi i Srbija trebalo da ide u sličnom smeru, odnosno da se izmene i prilagode zakoni koji se odnose na strance, kako bi se pojednostavila i automatizovala procedura prilikom zapošljavanja.

“U Srbiji je regulativa takva da ukoliko digitalni nomad provede više od 90 dana u periodu od 12 meseci u obavezi je da plaća porez na dohodak”, kaže Nana Radenković.

Ona dodaje da kada se Srbija poredi sa Hrvatskom, Rumunijom i Češkom — prema nekim faktorima koji su bitni digitalnim nomadima – lošije je rangirana.

“Ono gde Srbija najviše zaostaje je tolerancija prema manjinama, kao i efikasnost avio-prevoza i povezanost aerodroma. Jedini faktor u kome se Srbija pokazuje bolje jeste odnos prema preduzetničkom riziku. Hrvatska je, kako bi poboljšala uslove digitalnih nomada koje vidi kao bitan deo svoje ekonomije, izmenila dva zakona – Zakon o strancima i Zakon o porezu na dohodak. U Srbiji su trenutno u procesu izrade izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca koji, ako bude usvojen, očekujemo da će doprineti ne samo poboljšavanju uslova za njihov rad iz Srbije i Beograda, već i boljem pozicioniranju ovog ekosistema”, ocenjuje Radenković.

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Aljosa pre 7 sati
2
2
avatar Anastasia pre 19 dana
2
avatar Bojan pre 3 dana
1
avatar Stefan pre 4 dana
1
avatar Stefan pre 5 dana
1
avatar Vukašin pre 6 dana
1
avatar Stefan pre 7 dana
1
avatar Vukašin pre 10 dana
1
avatar Stefan pre 11 dana
1
avatar Stefan pre 12 dana