Vodič za startape od ideje do globalnog uspeha „Preduzmi ideju – pokreni startap“

https://www.preduzmi.rs/vodic-za-startape/ link-img
avatar

U okviru projekta Preduzmi ideju kreiran je vodič za startape od ideje do globalnog uspeha „Preduzmi ideju – pokreni startap“.

Od pojašnjenja pojma startap, na način da niko više nema dilemu, do odgovora na niz pitanja: Kako identifikovati problem koji rešava moja ideja? Da li tako nešto već postoji? Gde da nađem članove tima? Kako da registrujem startap i nađem prvu eksternu investiciju? – samo neka od pitanja čije će odgovore svi zainteresovani imati priliku da pronađu u Vodiču.

Ovaj priručnik će pružiti informacije i savete o tome kako razviti velike ideje i kako na dobar način otpočeti njihovu realizaciju.

Vodič možete preuzeti sa ovog linka https://www.preduzmi.rs/vodic-za-startape/.
3

DISKUSIJA

Sve pohvale za ideju da se napravi vodič za startape. Izrađen je izuzetno pregledno i koncizno, uz opis ključnih stavki i koraka, koje treba imati u vidu. Međutim, skrećem pažnju da je prilikom praktične implementacije koraka 5 (brendiranje), 6 (registracija, odnosno osnivanje), 7 (finansiranje), 8 i 9 (investiranje) potrebno sagledati mnoštvo drugih aspekata, koji mogu značajno olakšati poslovanje, doprineti optimizaciji troškova i eliminisati razne pravno-finansijske rizike i sporove, koji mogu nastati tokom razvoja startapa.

Primera radi, ukoliko startap ima više osnivača, valjalo bi njihove odnose regulisati posebnim ugovorom, koji bi regulisao prava i obaveze u slučaju exita, blokade u odlučivanju, dokapitalizacije i slično. Takođe, posebnu pažnju treba obratiti na formalno-pravnu zaštitu brenda, softvera i druge intelektualne svojine. Ne treba zaboraviti da je pre osnivanja potrebno sagledati i poreske podsticaje i olakšice koje startap i njegovi osnivači mogu koristiti, te ih uzeti u obzir prilikom izrade poslovnih planova i projekcija. S tim u vezi je i izbor optimalne korporativne strukture.

1

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 5 dana