USPELI SMO…..Univerzalni Test Framework za Auto i Manuelnog QA

avatar

Zdravo svima,

polse duzeg vremena, ulozenog napora i razmisljana sta, kako, gde uspeli smo da razvijemo prvi UI Automatio Test freamork koji moze da koristi i manuleni tester.

Kako??

Pa ovako, na ideju naseg direktora koji je zele da testiranje automatikom rade svi testeri bez obzira da li su maneulni ili automacki QA, uspeli smo da razvijemo test framework koji dosledno podrzava tu ideju.

Kako smo poceli….

– Posto nam je app jako kompleksna i nismo koristili ni jedan standardni panttern koji se uglavnom koristi na nasem trzistu.

Vec smo uzeli Component pattern uz Data driven nacin salnja parametara ali ne samo to, cak sve kroz taj nacin i stepove, validacije…..

Pitate se kako…cekajte jos malo…sticicemo do toga.

Podelili smo sve na komponente zatim smo uzeli mocan tool za pomoc za testiranje  Playwright i sve to spakovali zajedno.

Ok ova radi za auto testera a gde je manuleni tuu???

I tek krece njegova uloga tu.

Napravili smo csv biblioteku svih stepova po komponenti, gde smo sve methode kao sto je klik,validacija,drag-drop itd…. nekako uspeli da napravimo da budu univerzalne.

Manuleni kolega treba sam da vidi u biblioteci koja komponenta sta sve moze da se u njoj uradi i tako napise test case u csv fajlu.

A u testnoj metodi dovoljno je samo da pozove galvni metodu kojo smo da li ime prm. StartTest(2,10) i unutar nje unese broj kolone odakle-dokle krece da cita stepove iz csv. fajla.

I to je to

Testiranje krece….

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


99
6
avatar Nevenka pre 19 dana
1
avatar Ivana pre 27 dana
4
avatar Daniela pre 83 dana
6
12
avatar Nikola pre 84 dana
13
4
avatar Vukašin pre 99 dana
5
avatar Vukašin pre 119 dana
2
avatar Vukašin pre 137 dana
21
avatar Vukašin pre 137 dana
4
avatar Djordje pre 140 dana
3
avatar Lazar pre 144 dana