Uskoro izlazi Amazon Linux 2022, baziran na Fedori

https://aws.amazon.com/linux/amazon-linux-2022/ link-img
avatar

Najveća promena je što se nova iteracija Amazonovog Linuksa zasniva na Fedori (verovatno 35, kada AL2022 izađe) umesto na RHEL-u, a pitanje je kako će izgledati dugoročna kompatibilnost sa RHEL-om. Spekulacije po internetu sugerišu da je do promene došlo zbog CentOS Stream-a, mada je verovatnije da je Amazon samo hteo brži razvojni ciklus od onog koji Red Hat trenutno nudi.

AL 2022 će imati LTS kernel sa kernel.org, a SELinux će biti enforcing po difoltu. Iako je na prvi pogled kontraintuitivno koristiti slobodni OS koji proizvodi korporacija, u mnogim situacijama se do sada ispostavljalo da za korišćenje sa AWS‐om, Amazonove verzije Linuksa imaju bolju optimizaciju i podršku. Još nije jasno da li će i u kojoj meri AL2022 biti kompatibilna sa Fedora repozitorijumima.

Iz saopštenja:

Based on Fedora, AL2022 provides frequent and flexible quarterly updates. AL2022 also locks to a specific version of the Amazon Linux package repository, giving you control over how and when you absorb updates.

AL2022 has a high security standard and comes with SELinux enabled and enforced by default to help you meet your compliance needs. AL2022 also allows you to set security policies at boot time.

New Amazon Linux major versions will be available every two years and each major version, including AL2022, will come with five years of long term support.

 

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Lazar pre 2 dana
3
avatar Nevenka pre 3 dana
1
avatar Tamara pre 3 dana
2
avatar Vukašin pre 4 dana
8
avatar Vladimir pre 4 dana
4
1
avatar Goran pre 4 dana
1
avatar Lazar pre 4 dana
5
avatar Lazar pre 5 dana