URI: „Frilenseri neće pristati na previsoke namete”

https://biznis.rs/preduzetnik/frilenseri-nece-pris... link-img
avatar

Iz članka:

Tamara Petrović iz URI kaže da se u pozivu ne pominje Zakon o fleksibilnim oblicima rada, koji je prvenstveno trebalo da reši status ne samo frilensera, već i drugih grupa radnika.

“Naše udruženje je 15. septembra poslalo pismo vladi i ministarstvima rada i finansija da ih podsetimo na obećanje koje su javno više puta ponovili… da će radna grupa za novi zakon koji će rešiti status, prava i obaveze frilensera biti formirana i da će od 1. januara važiti Zakon o fleksibilnim oblicima rada koji će naš status regulisati. … U rešenju o obrazovanju radne grupe ne pominje se poseban zakon, a takođe se ne pominje da će zakonsko rešenje početi da važi od 1. januara. Prvi januar je veoma blizu, po važećim Izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana, državni nameti će biti neizdrživi za frilensere, neoporezivi deo će biti duplo manji nego sada, samo 18.300 dinara, a normirani troškovi koji trenutno iznose 50 odsto potpuno se ukidaju”, izjavila je Petrović.

Naša sagovornica naglašava da udruženje neće pristati na tako visoke obaveze, da neko ko zarađuje 500 evra mesečno državi daje 200 evra, ko zarađuje 700, daje 300, ko zarađuje 1.000, plaća 480 evra.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Još informacija i na ovom linku.

2

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Vukašin pre 6 dana
5
10
avatar Nikola pre 7 dana
12
3
avatar Vukašin pre 23 dana
2
avatar Vukašin pre 24 dana
21
avatar Vukašin pre 24 dana
4
avatar Djordje pre 27 dana
3
avatar Lazar pre 31 dana
4
avatar Uros pre 36 dana
7
7
avatar Ivan pre 41 dana
8
avatar Vukašin pre 45 dana