U kom trenutku treba da počnem razmišljam o trejdmarku za svoj startap? I šta me sve čeka u tom procesu?

avatar
Nenad
✶ pre 190 dana ✚ pre 190 dana
Co-Founder at Bifrost Serbia

Kako u poslednjih par meseci smo dosta radili na razvoju naših proizvoda koje je pravo vreme da krenemo da razmišljamo o trejdmarkovanju startapa i naših proizvoda?

2

DISKUSIJA

Za odluku je potrebno razumeti čemu služi zaštita žigom, kako se inače trademark zove na srpskom. Nije potrebno da brend pod kojim nudite usluge ili označavate svoj proizvod registrujete kao žig da biste ga koristili. Cilj registracije žiga je da sprečite sve ostale da ga koriste, tj. da za sebe pribavite monopol na određenom znaku.  

Naravno, što pre to bolje je najlakši odgovor. Ali, pretpostavljam da je za startap važno da se uzdrži od troškova koji nisu neophodni, bar dok ne dođe do faze kada se registracija žiga podrazumeva, a troškovi ionako nisu problem. Dakle u prvoj fazi morate registrovati žig odmah samo ukoliko je taj znak od presudnog značaja za Vaš uspeh, tj. ako vaša usluga ili proizvod tako dobro korespondira sa znakom kojim je označena da sa nekim drugim znakom to ne bi bilo to. Eventualno, još i ako imate efektan znak koji je na pragu da postane prepoznatljiv u vašoj niši, a pritom i jaku konkurenciju zainteresovanu da pobegne sa vašom idejom podržanom njihovim mnogo jačim resursima (u tom slučaju ne želite da povrh toga registruju i vaš znak i zauvek vas rastave od njega). 

Kod vaganja odluke treba voditi računa i da je važenje žigova teritorijalno ograničeno, što znači da se žigovi moraju registrovati, a i obnavljati na svakih 10 godina, u svakoj državi posebno. Dakle, kada je reč o našoj firmi, verovatno je logično krenuti od prijave žiga u Srbiji, pa se njome poslužiti kao bazom za međunarodnu registraciju u izabranim zemljama. Kalkulacija je malo drugačija kada ste zainteresovani za veoma mali broj stranih tržišta, jer onda posebne nacionalne prijave mogu biti povoljniji izbor od međunarodne.

2

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 5 dana