U Čačku predstavljena prva 3D štampana kuća u regionu

https://biznis.rs/vesti/predstavljena-prva-3d-stam... link-img
avatar

Iz članka:

Prva 3D štampana kuća “ProtoDom” u Istočnoj Evropi napravljena za samo 21 sat i 15 minuta, predstavljena je u Naučno-tehnološkom parku Čačak.

Izgradnji kuće prethodila su testiranja koja je vršio Građevinski fakultet iz Beograda prema čijim je rezultatima kuća bezbedna za život. U izgradnji kuće korišćena je inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji, koji su smanjili troškove investitora, ali i verovatnoću da će doći do povrede na gradilištu, kao i količinu građevinskog otpada.

Kako je rekao generalni direktor kompanije Natura Eco koja je gradila kuću Nikola Rakić, prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku tri do pet puta čvršći.

Takođe, važna prednost je i brzina gradnje jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, i ugradnja cevi, instalacija, stolarije, pa nema gubljenja vremena.

Kako je rekao v.d. direktora Naučno tehnološkog parka Čačak Nikola Pešić, izgradnja kuće predstavlja primer kako se inovacije mogu razvijati u maloj sredini.

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 5 dana