To WP or not to WP?

avatar
Filip
✶ pre 320 dana ✚ pre 323 dana
Web Developer at ThemeFusion

Bavim se profesionalno WordPress-om već 11 godina, s tim da je možda preciznije reći da sam full stack web developer, budući da su stvari koje pravim relativno kompleksne, na prilično složenom proizvodu koji koriste stotine hiljada ljudi.

Zadovoljan sam i poslom i perspektivama na tržištu rada ali se pitam da li bi za mene u smislu karijere bilo korisno da razmišljam o izlasku iz WordPress ekosistema u nekom trenutku u budućnosti, iako se može reći da WP ne opada u popularnosti nimalo.

Ako imate neka razmišljanja na ovu temu rado bih čuo.

6

DISKUSIJA

Pozdrav Filipe,

Tu smo negde sa stažom u WP, samo sam ja nekako vremenom i možda zbog svojih godina napredovao ka middle management i upper management pozicijama a manje sam radio development kao takav poslednje 3-4 godine.

Kao Full Stack developer ne vidim da imaš problem da pređeš na bilo koji drugi CMS ili Custom Coding jer verujem da za 11 godina rada na raznim kompleksnim projektima si daleko izlazio iz okvira samog CMS.

Da je neki drugi pravac razvoja tvoje karijere u pitanju i pitanje možda bih mogao nekako detaljniji odgovor da ti dam.

U svakom slučaju mnogo puta smo i između sebe u zajednici pričali o tome, a šta bismo da WP prsne potpuno. Prvo, teško je da se ikada to desi jer ogromne kompanije imaju ozbiljan interes da opstane i da raste, a kada dođeš do preko 40% web-a hteo ne hteo držiš monopol jer se male nove kompanije šlepuju uz tebe kao veliki proizvod, a u tom eko sistemu ima svega od Hostinga preko Page Buildera, raznih Dodataka, Tema, pružanje usluga održavanja itd.

Ono što ti se možda desilo, ne znam da li je, da si se učaurio u jednoj većoj firmi gde imaš neku sigurnost i godinama radiš slične/iste stvari što zna da bude jako dosadno i da dovede do pitanja TO WP OR NOT TO WP.

Ako pogledaš sa strane tehnologija koje možeš koristiti uz WP i programskih jezika, verujem da je to preko 10 različitih jezika, pa headless CMS zaista ne vidim kako bi ikada došao do NOT TO WP, a posebno pitanje je, a zašto bi uopšte odlazio iz priče koja samo raste.

4

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Anon pre 12 dana
2
avatar Vukašin pre 8 dana